Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013

Ευρυτανία: Μετά από 65 χρόνια επιστρέφουν τα οστά στρατιώτη του Εμφυλίου

Σε μία σεμνή, συναισθηματικά φορτισμένη, τελετή, στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές στον 23χρονο φαντάρο Χαράλαμπο Κορκοβή, που σκοτώθηκε το 1948 σε ύψωμα της περιοχής Λάκκα Σουλίου, παραδίδοντας τα οστά του στην οικογένειά του, 65 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Η 89χρονη αδελφή του, Αγαθή, δεν πίστευε ότι θα ζούσε για να παραλάβει τα οστά του αδελφού της, ο οποίος χάθηκε τις δύσκολες ημέρες του 1948, πολεμώντας στον εμφύλιο πόλεμο από την πλευρά του κυβερνητικού στρατού.
«Σήμερα νιώθουμε χαρά και λύπη», δηλώνει η ίδια στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο και διευκρινίζει πως η οικογένεια του νεαρού στρατιώτη γνώριζε ότι εκείνος χάθηκε κάπου στα βουνά του Σουλίου, ουδέποτε όμως κατάφερε να βρει περισσότερες πληροφορίες για να αναζητήσει τη σορό του.

Επί 65 χρόνια, η οικογένεια Κορκοβή, στο Κερασοχώρι Ευρυτανίας, άναβε κερί στη μνήμη του «άταφου νεκρού της», του Χαράλαμπου. Ωστόσο, στο εξωκλήσι στου Αγίου Δημητρίου, στο χωριό Άρδοση της Λάκκας Σουλίου, ένα μνήμα, έγραφε «Χαράλαμπος Κορκοβής, στρατιώτης».
Πριν από 15 ημέρες, λόγω της διάβρωσης του εδάφους από εργασίες αποκατάστασης στην περιοχή, το μνήμα άνοιξε, τα οστά αποκαλύφθηκαν και ο ιερέας Ιωάννης Γκιόκας αποφάσισε να τα τοποθετήσει σε οστεοφυλάκιο, το οποίο μετέφερε στο χωριό, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Άρδοση.
Ο παπα – Γιάννης μαζί με τον πρόεδρο της Κοινότητας, Χ. Λιόντο, ανέτρεξαν στα αρχεία της 8ης Μεραρχίας, για να βρουν πληροφορίες για τον άτυχο φαντάρο. Και τότε, άνοιξε ο δρόμος για το χωριό του, στην Ευρυτανία.
Σύμφωνα με τα αρχεία του Ελληνικού Στρατού, ο Χαράλαμπος Κορκοβής είχε γεννηθεί στο Κερασοχώρι Ευρυτανίας. Είχε έξι αδέλφια, από τα οποία σήμερα είναι εν ζωή μόνον η 89χρονη Αγαθή. Μαζί της, στο χωριό Άρδοση, ήρθαν όλοι οι συγγενείς του άτυχου φαντάρου, ανάμεσα τους και ένας ανιψιός του που φέρει το όνομα του. Το απόγευμα η οικογένεια θα επιστρέψει στο Κερασοχώρι, μεταφέροντας τα οστά του στρατιώτη και θα τα τοποθετήσει στον οικογενειακό τάφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου