Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Περίεργο νεκροταφείο στην Κοζάνη

Ένα περίεργο νεκροταφείο όπου άνθρωποι ήταν θαμμένοι μαζί με τα ζώα τους αποκαλύφθηκε στη θέση Μαύρο Λιθάρι στη Μαυροπηγή της Εορδαίας.
Πρόκειται για ενταφιασμούς 11 ανθρώπων και 16 ζώων -άλογα σκύλοι, βοοειδή, χοίρος- τα οποία είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά από τις ανθρώπινες ταφές και σε πολύ μικρή απόσταση: Από μισό μέτρο έως 1,30. Αποσπασματικά εξάλλου εντοπίσθηκαν στον ίδιο χώρο τμήματα μελών άλλων ζώων, όπως πόδια αλόγου και σκύλου, κέρατο και άλλα αδιάγνωστα ακόμη.
Οι τάφοι είναι οργανωμένοι σε δύο συστάδες εκ των οποίων η μία εκτείνεται σε 100 τ. μ. και αποτελείται από εννέα λακκοειδείς ταφές και οκτώ ζώα (πέντε άλογα και τρεις σκύλους) και η άλλη από δύο ταφές και οκτώ ζώα (δύο άλογα, τρεις σκύλους, δύο βοοειδή και ένα χοίρο).
Οι ταφές είναι αντρικές, γυναικείες και μία παιδιού και βρέθηκαν σε μικρό βάθος. Γι΄ αυτό και είχαν διαταραχθεί από τις αρόσεις και μετέπειτα από τις ρίζες δέντρων, που φυτεύτηκαν τα τελευταία χρόνια. ‘Οσο για την χρονολόγησή τους ανάγεται στον 6ο π. Χ. αιώνα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα κοσμήματα που έφεραν οι νεκροί, όπως οι χάλκινες δίδυμες και μονές περόνες που συγκρατούσαν τα ενδύματά τους. Στις ανδρικές ταφές είναι τοποθετηθεί σιδερένια μαχαιρίδια και αιχμές δοράτων ενώ τρεις γυναίκες έφεραν χάλκινα ενώτια και χάλκινα χέλια στους βραχίονες και στα κάτω άκρα πόδια.
  

Ο άνθρωπος με το δεύτερο δαιμονικό πρόσωπο… Μύθος ή αλήθεια;

Η αληθινή ιστορία του Edward Mordake (Mordrake) έχει χαθεί στην ιστορία....

Αφορά μια ασυνήθιστη περίπτωση που συνέβη παλαιότερα στο ιατρικό ιστορικό και η αναφορά της πλέον γίνεται μόνο… ίσως σε ιστορίες που εκδίδονται κατά καιρούς.

Η ιστορία της ζωής του έχει γίνει τόσο μπερδεμένη με το πέρασμα του χρόνου ώστε να μην υπάρχει μια σίγουρη ημερομηνία γέννησης ή θανάτου σύμφωνα με τους σύγχρονους ερευνητές.

Η ιστορία ξεκινά πάντα όμως με τον ίδιο τρόπο. Ο Edward λέγεται ότι ήταν… γόνος μιας από τις πιο ευγενείς οικογένειες της Αγγλίας. Ήταν ένας φωτεινός και όμορφος άντρας – μελετητής, μουσικός και χαρακτηρίζεται ως ένας νεαρός άνδρας που είχε μεγάλο χάρισμα.

Σύμφωνα με την ιστορία ήταν αρκετά όμορφος όταν κάποιος τον παρατηρούσε από μπροστά, αλλά στο πίσω μέρος του κεφαλιού του υπήρχε ένα δεύτερο πρόσωπο, διεστραμμένο και σατανικό.

Σε ορισμένες εκδοχές της ιστορίας, το δεύτερο πρόσωπο του Edward ήταν ένα όμορφο κορίτσι. Αυτό είναι μάλλον αδύνατο, καθώς όλα τα παρασιτικά δίδυμα είναι του ίδιου φύλου.

Συχνά ειπώθηκε ότι διέθετε τη δική της ευφυΐα του και ήταν αρκετά κακοήθης στις προθέσεις της. Σύμφωνα με την ιστορία τα μάτια της “ακολουθούσαν” τους περαστικούς και τα χείλη της «φλυαρούσαν» αδυσώπητα και σιωπηλά.

Σύμφωνα με το μύθο, χαμογελούσε και χλεύαζε όταν ο Edward έκλαιγε για την κατάσταση του. Ενώ κανείς ποτέ δεν είχε ακούσει την φωνή της ο Edward ορκιζόταν ότι συχνά έπρεπε να μείνει ξύπνιος από τον μισητό ψίθυρο του «κακού διδύμου» του. Η ιστορία τελειώνει πάντοτε με τον νεαρό Edward να αυτοκτονεί σε ηλικία είκοσι τριών ετών.

Η μέθοδος του θανάτου του διαφέρει επίσης, μερικές φορές αναφέρεται ότι ήταν δηλητήριο και σε άλλες εκδόσεις μια σφαίρα, ανάμεσα στα μάτια του διαβολικού-διδύμου του ώστε να τον βγάλει από τη δυστυχία του.