Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Το «Βιβλίο του Δέρματος» & η συγκλονιστική ιστορία ενός άνδρα που θάφτηκε 190 χρόνια μετά

Ο σκελετός ενός άντρα που είχε απαγχονιστεί για έναν φόνο, βρισκόταν για 190 χρόνια κρεμασμένος σε ένα ντουλάπι. 
Την ηρεμία του μπόρεσε να βρει 190 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Τζον Χόργουντ, ο οποίος είχε βρεθεί ένοχος για τον φόνο της πρώην κοπέλας του το 1821 και κρεμάστηκε. Από τότε,... ο σκελετός βρισκόταν κρεμασμένος στο ντουλάπι ενός πανεπιστημιακού εργαστηρίου.
Μια απόγονός του, αφού εντόπισε τα οστά του και εξακρίβωσε ότι είναι πράγματι ο Χόργουντ, κατάφερε τελικά να τον θάψει ακριβώς 190 χρόνια αφού πέθανε.

Ο Χόργουντ στα 1820 ήταν τρελά ερωτευμένος με την Ελίζα Μπάλσουμ και την είχε προειδοποιήσει ότι αν την έβλεπε με κάποιον άλλον, θα της έσπαζε τα κόκαλα ένα ένα! Μια μέρα, την είδε στο δρόμο να περπατά με έναν άλλο νεαρό, πήρε ένα πετραδάκι και το εκσφενδόνισε προς αυτή. Το πετραδάκι προς ατυχία και των δυο βρήκε την Ελίζα λίγο πάνω από το μάτι. Η πληγή χειροτέρευε και τελικά το τραύμα μολύνθηκε και η Ελίζα πέθανε λίγες μέρες μετά.

Τότε, ο Χόργουντ θεωρήθηκε ένοχος για φόνο και η απόφαση ήταν θάνατος δι' απαγχονισμού. Επρόκειτο μάλιστα για την πρώτη περίπτωση θανατικής ποινής στο Νιού Μπρίστολ. Ήταν 13 Απριλίου του 1821 και ο Χόργουντ είχε κλείσει πριν τρεις μέρες τα 18...Οι γονείς του ζήτησαν το πτώμα του γιου τους για να το θάψουν, αλλά ο γιατρός της κοπέλας το πήρε κρυφά τη νύχτα και το κράτησε σπίτι του.

Ο Σμιθ αποσύνθεσε πλήρως το σώμα του στο Πανεπιστήμιο Μπρίστολ μπροστά σε 80 άτομα, αφαίρεσε το δέρμα και το χρησιμοποίησε για να «δέσει» ένα βιβλίο για το περιστατικό. Το «Βιβλίο του Δέρματος» υπάρχει ακόμα στο Πανεπιστήμιο με τα γράμματα των γονιών που ζητούσαν πίσω το πτώμα του παιδιού τους. Ο σκελετός του Χόργουντ κρατήθηκε σε ένα ντουλάπι στο σπίτι του Σμιθ και μετά το θάνατό του πέρασε στο Bristol Royal Infirmary, για να καταλήξει τελικά σε ένα εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.



Η Μέρι Χάλιγουελ, η οποία είναι η απόγονος του Χόργουντ ανακουφίστηκε και λέει ότι με αυτόν τρόπο έκλεισε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της οικογένειάς της. Όπως αποδείχθηκε, ο προ προ προπάππους της, ήταν αδερφός του Χόργουντ και γι' αυτό το λόγο μπόρεσε να πάρει το σκελετό και να του αποδώσει μια κηδεία με κάθε τιμή. Η ίδια δηλώνει εξαγριωμένη με τον γιατρό Σμιθ που μπόρεσε να κάνει κάτι τέτοιο σε ένα άλλο άνθρωπο.