Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

«ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ»

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΣΑΕ)
WORLD COUNCIL OF HELLENES ABROAD (SAE)

Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου
Γραμματέα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ»
«ΒΗΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ»


Στις εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Τηλεοπτικών Σταθμών Περιφέρειας με τον τίτλο : « Η Περιφέρεια στο Επίκεντρο», συμμετείχε η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Στο συνέδριο, που έλαβε χώρα στην Αθήνα, η κα Σαραντοπούλου παρουσίασε ομιλία με θέμα : «Περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί και Ελληνισμός της Διασποράς» όπου μίλησε για την σημασία των Περιφερειακών Τηλεοπτικών Δικτύων ως φορέων Πολιτισμού και γνώσης, ως μέσον διασύνδεσης των τοπικών κοινωνιών και με τον Ελληνισμό της Διασποράς. Κατέθεσε δε, συγκεκριμένες προτάσεις για την δικτύωση της Τηλεόρασης της Περιφέρειας με τον Ελληνισμό της Διασποράς, οι οποίες αφορούν στην ενίσχυση της αμφίδρομης επικοινωνίας και ενημέρωσης για θέματα που αφορούν και στον Απόδημο Ελληνισμό, την σφυρηλάτηση συνεργασιών στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα, και την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για την τουριστική προβολή και την επιχειρηματική δράση στην Περιφέρεια.
Η Γραμματέας του ΣΑΕ χαρακτήρισε μεγάλη δύναμη της Ελλάδας τους Έλληνες της Διασποράς για τους οποίους το μητροπολιτικό Κέντρο αποτελεί σημείο αναφοράς, όπως διευκρίνισε, ως τόπος καταγωγής ως ιδέα και ουσία πατρίδας. Επεσήμανε ότι αυτή η σχέση μπορεί να καλλιεργηθεί περισσότερο και μέσω των τηλεοπτικών σταθμών της περιφέρειας, που προσφέρουν βήμα διαλόγου για τον Ελληνισμό της Διασποράς, ενώ ο Απόδημος Ελληνισμός είναι η πλατφόρμα διασύνδεσής τους με την παγκόσμια κοινότητα. Πρότεινε δε, προκειμένου να ενισχυθεί αυτή η αμφίδρομη σχέση, την δημιουργία συνεργασιών μεταξύ σταθμών της περιφέρειας με τα ομογενειακά ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο.
Η κα Σαραντοπούλου υποστήριξε ότι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί της περιφέρειας αναφορικά με τους Έλληνες του εξωτερικού, έχουν να κάνουν πρωτίστως με την ενημέρωσή τους για τα τεκταινόμενα στην πατρίδα τους, αλλά και την διατήρηση του ιδιαίτερου πολιτιστικού χαρακτήρα που διαθέτει κάθε περιφέρεια της Ελλάδας. Εξίσου σημαντικό, χαρακτήρισε τον ρόλο τους στην ανάπτυξη και ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας με την ενίσχυση όλων των μορφών τουρισμού, όπως είναι ο εκπαιδευτικός, ο θρησκευτικός, ο πολιτιστικός τουρισμός, με την συνδρομή και του Ελληνισμού της Διασποράς. Ενώ, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών και την δημιουργία θετικού κλίματος με σωστή ενημέρωση και από τους αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας, για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των τοπικών προϊόντων.
Η Δρ. Σαραντοπούλου απεύθυνε έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς να αγκαλιάσουν την προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών και περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών και να προτάξουν την συνεργασία τους με τα Ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης, έτσι ώστε έμπρακτα όλοι μαζί με ενότητα και με ομοψυχία μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκκλησία, τις ομογενειακές οργανώσεις μας ανά τον κόσμο να φέρουνε κοντά τους Έλληνες Ομογενείς όσο και τους φιλέλληνες. Έτσι θα ενισχυθεί η οικονομία της περιφέρειας, θα αναδειχθεί ο πολιτισμός , αλλά κυρίως θα αναβιώσει η ελληνική επαρχία.
Η Γραμματέας του ΣΑΕ συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους των κομμάτων που συντόνισε ο δημοσιογράφος Τέρενς Κουίκ. Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με παράγοντες της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Εκκλησίας, βουλευτές, δημοσιογράφους των τοπικών και περιφερειακών ΜΜΕ, εκπροσώπους της περιφέρειας. Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της ΕΠΕΚ (Ένωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος) και της ΤΕΠ (Τηλεόραση Ελληνικής Περιφέρειας) που εκπροσωπούν το σύνολο σχεδόν των Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών της χώρας.
Τις εργασίες χαιρέτισαν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σταύρος Αρναουτάκης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γεώργιος Ντόλιος, ο υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Γεώργιος Νικητιάδης, ο Επικεφαλής Υπηρεσίας Τύπου και ΜΜΕ, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Carlos Martin Ruiz de Gordejuela κ.α.