Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Οι σαλταδόροι που παίξαν τη ζωή τους κορόνα γράμματα με τα φασιστικά ντουφέκια, για ένα κομμάτι ψωμί


Της Ντίνας Μπατζιά

Ιστορική αναφορά στο ξυπόλυτο τάγμα, μια σταλιά παιδικές ψυχές, τα παλικαράκια που προσπαθούσαν να επιβιώσουν, ξεγελώντας το θάνατο και μετατρέποντας τον αγώνα για επιβίωση σε παιχνίδι.  
Που παίξαν τη ζωή τους κορόνα γράμματα με τα φασιστικά ντουφέκια, για ένα κομμάτι ψωμί.  Αυτούς τιμάμε σήμερα, τους σαλταδόρους της Κατοχής.
Ένα μοναδικό φαινόμενο στην κατοχική Ευρώπη, η ιδιότυπη Αντίσταση των παιδιών της Αθήνας, μια σημαντική πλευρά του λαϊκού αγώνα κατά του φασισμού. Μικροί αντάρτες με φαντασία, μια χούφτα πανέξυπνων και παράτολμων πιτσιρικάδων σε κάθε λαϊκή γειτονιά, προσφυγόπουλα τα περισσότερα, στο Βύρωνα η πιο γνωστή ομάδα, αλλά και στη Καισαριανή, στην Αθήνα, στα δυτικά, στον Πειραιά. Μικρο κατεργαραίοι, αλάνια  που έκαναν «σάλτο-ρεσάλτο» σαν αίλουροι, σε καμιόνια, σε φορτηγά εν κινήσει, σε αποθήκες και άλλες γερμανικές εγκαταστάσεις και απαλλοτρίωναν ότι έβρισκαν και μπορούσαν: κουραμάνες, μπιτόνια με συνθετική βενζίνη, ρεζέρβες αυτοκινήτων, ακόμη και όπλα. Έπαιρναν για το σπίτι τους ότι θα βοηθούσε την οικογένεια να επιβιώσει στη μεγάλη πείνα, αλλά οι μάγκες τα υπόλοιπα τα μοίραζαν σε περαστικούς και στη γειτονιά. Πρώτα στα ορφανεμένα σπίτια. Η δίκαιη αναδιανομή των τροφίμων.. Κονσέρβες και ψωμί για τους πεινασμένους.

Δυτική Αχαϊα: Τη νύχτα περαστικοί βλέπουν "σκιές" γύρω από το Νεκροταφείο

Δυτική Αχαϊα: Τη νύχτα περαστικοί βλέπουν "σκιές" γύρω από το Νεκροταφείο-Τι εξήγηση δίνουν οι ψύχραιμοι Κάποιοι επιχείρησαν να συνδέσουν τις μαρτυρίες των συγχωριανών τους με υπερφυσικά πράγματα
Περίεργα πράγματα συμβαίνουν γύρω από Κοιμητήριο σε δημοτικό διαμέρισμα της Δυτικής Αχαίας. Περαστικοί από το σημείο βλέπουν "σκιές" τις νυχτερινές ώρες.

Αν και κάποιοι επιχείρησαν να συνδέσουν τις μαρτυρίες των συγχωριανών τους με υπερφυσικά πράγματα, οι πιο ψύχραιμοι αναφέρουν οτι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για άτομα που επιχειρούν να αρπάξουν καντήλια και άλλα αντικείμενα από τάφους.
Άλλωστε το Κοιμητήριο έχει λεηλατηθεί στο παρελθόν αρκετές φορές.
Όσο για εκείνους που εκτιμούν πως κρύβεται κάτι άλλο...πίσω από τις "σκιές" μάλλον είναι λίγοι και απομονωμένοι.
thebest