Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΣΠΑΝIΟ ΕΙΔΟΣ ΨΑΡΙΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΟΥ MALIBU!!!



Από τον Σταύρο Λιλόγλου

Το σπάνιο, θαλάσσιο OARFISH(ψάρι-κουπί) ήταν μακριά από το φυσικό περιβάλλον του όταν αυτό ξεβράστηκε στην ακτή του Malibu, την Κυριακή 28/11. Ο Ντάρελ Ρέη έκανε τον Κυριακάτικο πρωινό του περίπατο στην παραλία των αποικιών του Malibu όταν διέκρινε το περίπου 4 μέτρων αργυροειδή ψάρι με το ερυθρό ραχιαίο πτερύγιο που κολυμπούσε μερικά μέτρα μακριά από την ακτή.
" Μεγάλωσα στις παραλίες και δεν είχα δει ή ακούσει ποτέ κάτι σαν και αυτό και για αυτό ήξερα ότι έπρεπε να είναι κάτι που προήλθε από πολύ μακριά και βαθιά μέσα από τον ωκεανό " είπε ο σαραντάχρονος Διευθυντής μάρκετινγκ , Ντάρελ Ρέη.
Όταν o Ρέη επέστρεψε με τη φωτογραφική μηχανή του, το πλάσμα είχε ξεβραστεί στην παραλία, νεκρό.
Έξι άνθρωποι έμεναν με ανοιχτό το στόμα από το θέαμα αυτού του μακρύ και λεπτού Λεβιάθαν και αναρωτήθηκαν εάν πρόκειται για κάποιο είδος χελιού. Αλλά ο πρώτος που κατάφερε να αναγνωρίσει αμέσως το μακρόστενο πλάσμα ήταν ένα αγόρι ηλικίας οκτώ χρονών που αναγνώρισε το πλάσμα από τα μαθήματα στο σχολείο του και έσπευσε να ενημερώσει τους ενήλικες ότι πρόκειται για ένα oarfish.
Οι βιολόγοι που κατέφθασαν από το κέντρο άγριας φύσης της Καλιφόρνιας επιβεβαίωσαν την αξιολόγηση του αγοριού:
Ήταν πράγματι ένα OARFISH, ένα είδος που ζει σε μεγάλα θαλάσσια βάθη και θεωρείται ως ένα από τα είδη ψαριών με τον μακρύτερο σκελετό στον ωκεανό.
Το oarfish αποτελεί κατά ένα μεγάλο μέρος ένα μυστήριο στους επιστήμονες.
Αυτά βρίσκονται χαρακτηριστικά στα 250 έως 1.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σε τροπικά και χωρίς ρεύματα νερά, όπου τρέφονται με μικρά καλαμάρια.
" Το γεγονός ότι ήταν κοντά στην ακτή είναι ασυνήθιστο" δήλωσε η διευθυντής του κέντρου άγριας φύσης Καλιφόρνιας, Σύνθια Ρεήες.
“Οι καρχαρίες, τα σαλάχια και άλλα θαλάσσια ζώα που χάνουν τον προσανατολισμό συχνά ξεβράζονται κατά μήκος της ακτής Malibu, αλλά είναι πολύ σπάνιο για ένα πλάσμα όπως το oarfish να βρεθεί τόσο μακριά από το φυσικό του περιβάλλον” συμπλήρωσε η Σύνθια Ρεήες.
Αφού έγινε λήψη από δείγματα ιστού το ερευνητικό κέντρο του Malibu προσέφερε το δείγμα στο μουσείο φυσικής ιστορίας της Κομητείας του Λος Άντζελες, το οποίο έχει στην συλλογή του ακόμη τρία δείγματα του συγκεκριμένου είδους.
Οι ερευνητές είπαν ότι είναι συγκινημένοι γιατί έχουν ακόμη ένα δείγμα ενός είδους που είναι διάσημο στη θάλασσα αλλά ανεπαρκώς μελετημένο επιστημονικά.
Το ψάρι-κουπί έχει στενή ομοιότητα στο τέρας του Λοχ Νες και το μήκος του μπορεί να ξεπεράσει τα δέκα μέτρα και είναι υπεύθυνο για την δημιουργία πολλών από τους μύθους με τα φιδιά της θάλασσας που δημιουργήθηκαν από τους ναυτικούς στο πέρασμα του χρόνου.
Εικάζεται ότι κέρδισε το όνομά του για τα επιμηκυμένα πυελικά πτερύγια του, που του δίνουν την εμφάνιση ότι κινείται όπως το κουπί μέσα στο νερό.
Επειδή το ψάρι που βρέθηκε την Κυριακή είναι σχετικά μικρό σε μήκος από άλλες παλιότερες περιπτώσεις, οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για νεαρό άτομο του είδους. Εμφανίζονται όμως πρόθυμοι να εξετάσουν το δείγμα ώστε να ανακαλύψουν τους λόγους που οδηγήθηκε μακριά από το περιβάλλον του. Ο διευθυντής συλλογών ιχθυολογίας στο μουσείο φυσικής ιστορίας της Κομητείας του Λος Άντζελες, Ρικ Φήνεη σημειώνει ότι το συγκεκριμένο είδος χρειάζεται πολύ χώρο για να κινείται στο νερό και έτσι όταν βρεθεί κοντά στην ακτή έχει πρόβλημα και οδηγείται στο θάνατο.
Οι αναγνωρίσεις Oarfish έχουν τεκμηριωθεί από 1808, όταν ξεβράστηκε στην ξηρά της Σκωτίας, ένα δείγμα του είδους μήκους 16 μέτρων . Το 1901, ένα oarfish 7 μέτρων ξεβράστηκε επάνω στην άμμο στο Newport Beach, ανατροφοδοτώντας έτσι τα έτη ιστοριών των τεράτων θάλασσας.
Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν βιντεοσκοπήσει μια υποβρύχια κολύμβηση ενός oarfish, βαθιά στο Κόλπο του Μεξικού και ενός άλλου που κολυμπούσε κοντά στη Μπάχα της Καλιφόρνιας. Το 1996 μια ομάδα του ναυτικού βρήκε ένα oarfish 7 μέτρων στο Coronado.