Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Εν Αθήναις:Τα πρεβαντόρια...

Μετά τον πόλεμο στην Αθήνα οι περισσότερες οικογένειες στις γειτονιές είχαν πρόβλημα επιβίωσης.
Στις αυλές με τα νοικιασμένα δωμάτια πίσω από την Ομόνοια τα παιδιάέπαιζαν ανέμελα και οι μανάδες τα κοιτούσαν με αγωνία.Αδύνατα τα περισσότερα ....φιλάσθενα....
Τα μεροκάματα αν υπήρχαν και αυτά ήταν πενιχρά με αποτέλεσματο κρέας να λείπει από αυτές τις οικογένειες και τα παιδιά να μεγαλώνουν  όπως όπως....με σοβαρές ελλείψεις στην διατροφή τους.Κάποια στιγμή ο γιατρός έδινε εντολή να μεταφερθούν σε πρεβαντόριο....Κάτι σαν σανατόριο δηλαδή.... έστελναν παιδιά με αδενοπάθεια.
Το μουρουνόλαδο δεν έφτανε από μόνο του.....Έμεναν κάποιους μήνες με ιατρική παρακολούθηση και καλή διατροφή.Υπήρχε   εξαιρετικό ιατρικόπροσωπικό αλλά και νοσηλεύτριες που τα παιδιά τις έβλεπαν σαν μητέρες.Αυτοί οι άξιοι άνθρωποι έσωσαν ζωές.....να είναι καλά εκεί που είναι!!!!


Πίσω στα παλιά

Το ''ξύλο'' δεν βγήκε από τον... ''παράδεισο''

ΕΦΑΓΕ ΤΟ ΞΥΛΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 

Στο Βυζάντιο οι δάσκαλοι ήταν , σχεδόν όλοι , καλόγεροι και παπάδες .Φυσικά , έδερναν κι αυτοί τους μαθητές , αλλά μόνο μια φορά το χρόνο.
Δηλαδή τον Αύγουστο , που σταματούσαν τα μαθήματα - για να ξαναρχίσουν , πάλι , τέλη Σεπτεμβρίου - κάθε μαθητής ήταν υποχρεωμένος να περάσει από τον παιδονόμο , για να φάει το ..ξύλο του. Έτσι είχαν την εντύπωση , ότι τον ένα μήνα , που θα έλειπαν από το σχολείο , θα ήταν φρόνιμοι. Από αυτό βγήκε και η φράση : " έφαγε το ξύλο της χρονιάς του " , που τη λέμε , όταν μαθαίνουμε , πως κάποιος τις έφαγε για τα καλά .

Η εκτόπιση από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου και ο θάνατος του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου (27 Μαρτίου 1938)


Ο Ιωάννης Μεταξάς το πρωί της 4ης Αυγούστου σάρωσε εύκολα τον κοινοβουλευτισμό, ο οποίος επί μια διετία δεν είχε καταφέρει να αποδώσει μια σταθερή κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν πολύ σημαντικά οικονομικά προβλήματα και εκκρεμότητες με το Εξωτερικό. 
Η κορύφωση της αντίθεσης των παλαιών πολιτικών εκφράστηκε με ένα υπόμνημα που έστειλαν μυστικά στον Βασιλιά και στο οποίο του ανέφεραν πως είχαν έρθει σε συνεννόηση μεταξύ τους και ήταν έτοιμοι να σχηματίσουν Οικουμενική κυβέρνηση στηριζόμενοι από την συντριπτική πλειοψηφία του κοινοβουλίου. 
Το υπόμνημα τελείωνε με την παραίνεση προς τον Βασιλιά να διώξει τον Μεταξά και να επαναφέρει την κοινοβουλευτική νομιμότητα.
Ο Βασιλιάς όμως είχε κουραστεί από τις παλινωδίες των παλαιοκομματικών και την αδυναμία τους να συνεννοηθούν σε στοιχειώδη θέματα, ενώ ήδη η κυβέρνηση Μεταξά είχε καταφέρει να σταθεροποιήσει σε ικανοποιητικό βαθμό την Χώρα και να ρυθμίσει σημαντικές εκρεμμότητες από το παρελθόν. Έτσι παρέδωσε το μνημόνιο στον Μεταξά αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για να ρυθμίσει αυτός το ζήτημα όπως έκρινε καλύτερα.

Μυστηριώδης εξαφάνιση Ρώσων επιστημόνων στην Ανταρκτική

Μυστήριο καλύπτει την απώλεια επικοινωνίας μιας ομάδας Ρώσων επιστημόνων στην Ανταρκτική καθώς αυτοί προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν δοκιμαστική γεώτρηση στη λίμνη Βοστόκ θαμμένη κάτω από τους πάγους εδώ και τουλάχιστον 20 εκατ. χρόνια. Στην τελευταία επικοινωνία που ήταν ιδιαίτερα δυσχερής, οι επιστήμονες είχαν πει ότι είχαν ανακαλύψει κάτι πολύ σοβαρό…
Οι επιστήμονες αντιμετώπιζαν θερμοκρασίες στους -66 βαθμούς Κελσίου, καθώς προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν τη γεώτρηση φτάνοντας στη λίμνη, η επιφάνεια της οποίας βρίσκεται κάπου 3,5 χλμ. κάτω από το παχύ στρώμα του πάγου.
Ο στόχος ήταν να πάρουν δείγματα νερού από τη λίμνη ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών ώστε να μπορέσουν να αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη δημιουργία ζωής στον πλανήτη μας.