Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

1940:ΤΑ ΘΑΜΜΕΝΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Από την προετοιμασία απόκρυψης των επιτύμβιων  γλυπτών του Μουσείου. (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού
Επί έξι μήνες πριν από την εισβολή των Γερμανών μια ομάδα από εργάτες και αρχαιολόγους έσκαβε τα δάπεδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για να θάψει εκεί ό,τι πολυτιμότερο έχει η Αθήνα: τους κούρους και τις ληκύθους της.

Φωτό:Από την προετοιμασία απόκρυψης των επιτύμβιων
γλυπτών του Μουσείου. (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού)
Την Κυριακή 27 Απριλίου 1941 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής κατέλαβαν την Αθήνα. Την επομένη, νωρίς το πρωί, οι Γερμανοί αξιωματικοί που ανέβηκαν με φόρα τα μαρμάρινα σκαλιά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου διαπίστωσαν με έκπληξη ότι παραλάμβαναν ένα κτίριο άδειο. Δεν βρήκαν πουθενά ούτε ίχνος από τα χιλιάδες πολύτιμα εκθέματα που κοσμούσαν το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας τα προηγούμενα εξήντα χρόνια της λειτουργίας του.
Αντί για αγάλματα, στέκονταν μπροστά τους παγωμένοι και ανέκφραστοι οι λιγοστοί αρχαιολόγοι και οι φύλακες που είχαν βάρδια εκείνη την ώρα. Στις επίμονες ερωτήσεις τους, εκείνοι απάντησαν σιβυλλικά, ότι τα αρχαία είναι εκεί όπου όλοι γνωρίζουν, κάτω από τη γη. Και είναι αλήθεια ότι τα αρχαία είχαν μόλις επιστρέψει ξανά στο χώμα, δηλαδή στη μοναδική κιβωτό του κόσμου στην οποία θα μπορούσαν να παραμείνουν ασφαλή.

Ανάξιος να ζεις στον τόπο αυτό. Ο σπόρος σου Έλληνα, πεθαίνει !

Υπάρχει ένας κανόνας. Η φυσική επιλογή. Ορίζεται ως η διαδικασία εξέλιξης των ειδών μέσω της οποίας οι οργανισμοί που είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι στο περιβάλλον αφήνουν περισσότερους απογόνους από εκείνους που είναι λιγότερο προσαρμοσμένοι.

Οι Έλληνες ως λαός από τα μέσα της δεκαετίας του '80 έδειξαν με τις πράξεις τους ότι είναι αδύναμοι να προσαρμοστούν σε έναν κόσμο που άλλαζε συνεχώς.

Σαν πεινασμένοι πίθηκοι έπεσαν να φάνε τις κερασμένες μπανάνες, τους έκανε μόνο ΚΛΙΚ να απολαμβάνουν τους "απαγορευμένους καρπούς" που απλόχερα μοίραζε η ελευθεριότητα της εποχής, βάζοντας με τον τρόπο αυτό NITROγλυκερίνη στο μέλλον τους.

Η ΖΩΗ ΤΗΓΑΝΟΥΡΙΑ στο ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ Τετάρτη 20 Νοεμβρίου ΩΡΑ 21:00

Ο Σπύρος Μοσχόπουλος συνεχίζει τις εμφανίσεις του στο Ίδρυμα Θεοχαράκη αυτή τη φορά σε μια νέα, δυναμική συνεργασία με την διακεκριμένη συνθέτη και σολίστ του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια. Η μαγεία των μελωδίων της Ζωής θα πλαισιωθεί από το Χορευτικό σχήμα "Χοροακτίς" και όλοι μαζί θα μας ταξιδέψουν στον γοητευτικό κόσμο του Αργεντίνικου Tango. Θα ακουστούν και έργα των δυο μουσικών. Υπέροχα βίντεο και εικόνες θα συνοδεύουν αυτό το μουσικοχορευτικό ταξίδι... Απολαύστε το! 
Zωή Τηγανούρια : ακορντεόν 
Σπύρος Μοσχόπουλος : πιάνο 

Συμμετέχει η σχολή χορού ''ΧΟΡΟΑΚΤΙΣ'' Κωστάκη-Μαυροειδή.