Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Τα μυστήρια του σύμπαντος... που δεν τα πιάνει ανθρώπου νους

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν τα οκτώ μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα του σύμπαντος. Σύμφωνα με το περιοδικό Science αυτά ποικίλουν από το μυστήριο της σκοτεινής ύλης, η οποία αποτελεί το 73% των πάντων αλλά ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι τον Ήλιο και γιατί είναι τόσο καυτός. 
Μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και οι επιστήμονες παραδέχονται πως κάποια από αυτά τα ερωτήματα δεν πρόκειται ίσως να απαντηθούν ποτέ και να παραμείνουν μυστήρια. 
Εάν λυθεί κάποιο από τα οκτώ μεγάλα μυστήρια θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό μέσα από τις αστρονομικές παρατηρήσεις, εξηγεί ο Robert Coontz. Το μεγαλύτερο μυστήριο που απασχολεί τους επιστήμονες είναι αυτό της σκοτεινής ύλης.

Ιστορία και κοινωνιολογία του καφέ και των καφενείων της Κωνσταντινούπολης

Καφενείο οθωμανικής περιόδου
Του Δημ. Σταθακόπουλου 
Το καφενείο ως ένας από τους βασικούς πολιτιστικούς θεσμούς της καθημερινής ζωής , δημιουργήθηκε συνε­πεία της διάδοσης του καφέ ως είδους ευρείας κατανάλωσης. O καφές που ήταν γνω­στός στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Μεσογείου από το 12ο αιώνα , ενώ από το 14ο  είχε αρχίσει η συνήθης χρήση του - προηγουμένως τον έφερναν από την Αιθιοπία ωμό και τον έτρωγαν με ψωμί -,  εισήχθη στην Kωvσταvτιvούπολη από την Αίγυπτο το 1519, δηλαδή αμέσως μετά την κατάληψή της από τον Σελήμ A’το Σκληρό ( I Selim yavuz). H διάδοση όμως του καφέ ως είδους ευρείας κατανάλωσης πραγματοποιήθηκε κατά το δεύτερο ήμισυ του 16ου αιώνα, μετά το 1543, οπότε άνοιξαν και τα πρώτα καφενεία (1551 ή 1554) που αναδείχθηκαν σε τόπους κοινωνικής συνάθροισης και λαϊκής επικοινω­νίας, ψυχαγωγίας και διασκέδασης , θεραπεύοντας θα λέγαμε εξωθρησκευτικές ανάγκες, ανα­πτύσσοντας παράλληλα διαφορετικές πολιτιστικές παραδόσεις.