Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Γ’ Αντάμωμα των Ηπειρωτών Ευρώπης


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΣΑΕ)
WORLD COUNCIL OF HELLENES ABROAD (SAE)



Της Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου
Γραμματέως



Στη γερμανική πόλη της Στουτγάρδης βρέθηκε η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, συμμετέχοντας στο Γ’ Αντάμωμα των Ηπειρωτών Ευρώπης και στο Οικονομικό Φόρουμ που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης.
Η κα Σαραντοπούλου απεύθυνε χαιρετισμό προς τα μέλη των Ηπειρωτικών Συλλόγων, δίνοντας το μήνυμα της ενότητας και της συνεργασίας.

«Σήμερα που η Ελλάδα διέρχεται μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που ξεκίνησε με την οικονομική κρίση, αλλά επεκτείνεται και στην κοινωνική και πολιτισμική δομή της χώρας είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε η ανάγκη, πρωτίστως εμείς οι Απόδημοι να έχουμε συνοχή και συνεργασία μεταξύ μας, αλλά και να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς μας με το Μητροπολιτικό Κέντρο, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε την στήριξη και προς την Ελλάδα. Αλλά και η Ελληνική Πολιτεία από την πλευρά της οφείλει να σταθεί αρωγός των προσπαθειών μας, εγγυώμενη σε ένα βαθμό και την ευόδωση των στόχων μας» είπε.

Η Γραμματέας του ΣΑΕ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσφορά των Ηπειρωτών της Διασποράς, χαρακτηρίζοντας τους ως μία από τις πλέον δυναμικές ομάδες του Απόδημου Ελληνισμού με μακραίωνη και αναγνωρισμένη προσφορά στην διατήρηση της ελληνικής συνείδησης, της γλώσσας μας, των εθίμων και παραδόσεων του τόπου καταγωγής των. Ενώ, επεσήμανε ότι η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης, επιδεικνύει μια εξαιρετικά δημιουργική πορεία, αλλά και συνεχή ανάπτυξη.

Η κα Σαραντοπούλου μίλησε για την αξιοποίηση της Ηπείρου ως μια περιφέρεια της Ελλάδας με συγκριτικά πλεονεκτήματα και έντονη παρουσία στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ελλάδας. Και τόνισε ότι αποτελεί στόχο στρατηγικής σημασίας η διασύνδεση και συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων των αποδήμων με την Ελληνική Πολιτεία, αλλά και με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να ενισχυθεί η ελληνική περιφέρεια μέσω της δημιουργίας επιχειρηματικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών συνεργασιών.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, ζήτημα για το οποίο η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία έχει πρωτοστατήσει στην προστασία της ελληνικής μειονότητας. Η κα Σαραντοπούλου επεσήμανε : «Έχουμε χρέος να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προωθήσουμε τη διμερή συνεργασία στον τομέα της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης κυρίως, αλλά και την θρησκευτική ελευθερία, των πολιτικών και άλλων δικαιωμάτων, όπως κατοχυρώνονται από διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες. Να επιμείνουμε ώστε το Ελληνικό στοιχείο να παραμείνει στις πατρογονικές του εστίες με αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης».

Αναφερόμενη στο ΣΑΕ, τόνισε ότι το όργανο αυτό, παραμένει μια σημαντική κατάκτηση του Ελληνισμού της Διασποράς, αλλά μέχρι σήμερα έχει να επιδείξει έργο το οποίο όμως δεν είναι ανάλογο των δυνατοτήτων του. Επεσήμανε ότι : «το ΣΑΕ για να επιτύχει πρέπει να καταρτίσει στρατηγική για τον Απόδημο βασισμένη στην εμπειρία των ίδιων των μελών του απόδημου Ελληνισμού. Έκανε δε, έκκληση στον απανταχού Ελληνισμό να συμβάλλει στην αναγέννηση και αναδιοργάνωση του οργάνου. Σκοπός μας είναι να καταστήσουμε το ΣΑΕ αξιόπιστο εκφραστή της Ομογένειας, ισότιμο συνομιλητή και συνεργάτη της Ελληνικής Πολιτείας σε όλο το φάσμα των κρίσιμων θεμάτων του Ελληνισμού. Χρειάζεται να απογαλακτιστούμε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, να αποκτήσουμε οικονομική αυτοδυναμία που θα μας επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και επιλογών, να αλλάξουμε και εμείς οι ίδιοι νοοτροπία, να αφήσουμε κατά μέρος τις ανθρώπινες αδυναμίες, να καταφέρουμε την συλλογική συνείδηση. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα, όλα τα πολιτικά κόμματα να καταλήξουν σε μια μακρόπνοη στρατηγική για τον Ελληνισμό του Εξωτερικού. Δεν πρέπει να υπάρχουν παλινδρομήσεις, ο Απόδημος δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής διαμάχης και εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων». 31.10.2010