Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Σπιναλόγκα:Τo χωριό που ξαναζεί χάρη στο «Νησί»


Του Χρήστου Ν. Ε. Ιερείδη

Τα γυρίσματα για το «Νησί» ολοκληρώθηκαν, η «καρδιά» όμως της τηλεοπτικής Σπιναλόγκας εξακολουθεί να πάλλεται στην Επάνω Ελούντα, όπου θα διατηρηθούν όλες οι σκηνικές παρεμβάσεις.
Η Επάνω Ελούντα ξαναμπήκε στον χάρτη, ακόμη περισσότερο γίνεται τουριστικός προορισμός. Η δύναμη της τηλεοπτικής εικόνας φαίνεται ότι ξαναδίνει ζωή στο χωριό με τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, ηλικιωμένους στην πλειονότητά τους. Ετσι, μετά την προβολή από την τηλεοπτική σειρά «Νησί» του Μega, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αν και είχαν εγκαταλείψει το χωριό, σκέφτονται τώρα να επιστρέψουν και να μείνουν μόνιμα. Η Επάνω Ελούντα, σχεδόν σιωπηλή, έβλεπε τα προηγούμενα χρόνια από υψόμετρο 7 τα φωταγωγημένα πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα της κοσμικής και τουριστικής Κάτω Ελούντας. Μέχρι πρόσφατα. Οταν ο σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς και η ομάδα του μαζί με τους ανθρώπους της παραγωγής του «Νησιού» και τον σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη, «είδαν», πρώτοι αυτοί, στα πέτρινα κτίρια του πάνω χωριού τον πυρήνα της τηλεοπτικής Σπιναλόγκας.

Δεν αλλάζουν χρήση
Το παντοπωλείο, το κουρείο, το καφενείο της Σπιναλόγκας, εκείνα που στέκονται στις δύο πλευρές του κεντρικού στενού δρόμου, θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν όπως ακριβώς τα βλέπουμε στα επεισόδια της σειράς. «Δεν θα αλλάξουν χρήση. Θέλουμε να τα συντηρήσουμε και να τα αξιοποιήσουμε», έλεγε ο Γιώργος Μαυρικάκης από την Επάνω Ελούντα, που χαίρεται στην ιδέα ότι το χωριό θα αποκτήσει ξανά ζωή. «Οι κάτοικοί του, που τα προηγούμενα χρόνια έφυγαν και κατέβηκαν στην παραλία δημιουργώντας την Κάτω Ελούντα, συνειδητοποίησαν πως στην Επάνω έχουν μια ανεκτίμητη περιουσία και ήδη συζητούν να κατοικήσουν πάλι το χωριό», ανέφερε ο σκηνογράφος. «Γίνεται κίνηση να αναγεννηθεί το χωριό», επιβεβαίωνε ο δήμαρχος Δημήτρης Κουνενάκης. Ηδη η Επάνω Ελούντα άρχισε να αποκτά ζωντάνια, γιατί συχνά καταφθάνουν πούλμαν με τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν τους χώρους γυρισμάτων της σειράς.Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου συνεδρίασε στο χωριό το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου συμμετείχαν και οι ιδιοκτήτες των κτιρίων στα οποία έκανε σκηνογραφικές παρεμβάσεις ο Αντώνης Χαλκιάς. Ομόφωνα αποφάσισαν να τις διατηρήσουν.
Εγιναν παρεμβάσεις σε περίπου 20 κτίρια. «Οι προσόψεις των κτιρίων έχουν γύψινες πλάκες πάχους πέντε εκατοστών και πρέπει, για να διατηρηθούν, να πάψουν να είναι υδρόφιλες», εξη γούσε στα «ΝΕΑ» από την Ελούντα ο σκηνογράφος. «Δηλαδή, πρέπει να γίνει επικάλυψη με ειδικό λάδι ώστε οι πλάκες αυτές να μη διαβρωθούν από το νερό. Εχουμε αφήσει τα καλούπια για αποκατάσταση τυχόν ζημιών, υπάρχουν επίσης τεχνίτες συντηρητές από την περιοχή του Μιραμπέλλου που δούλεψαν στην παραγωγή, οι οποίοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε περιπτώσεις που θα χρειαστούν επισκευές». Ο Αντώνης Χαλκιάς, η εταιρεία παραγωγής Τηλεοπτικές Επιχειρήσεις και το Μega συμφώνησαν να παραχωρήσουν στους κατοίκους ό,τι κατασκεύασαν για τις ανάγκες των γυρισμάτων. «Τα ανοίγματα που κάναμε συμπίπτουν με εκείνα των κτιρίων, επομένως μπορούν να είναι λειτουργικά το κουρείο, το καφενείο, το παντοπωλείο και τα άλλα κτίρια. Μόνο σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνουν συνεννοήσεις με τους ιδιοκτήτες των κτιρίων που κατοικούνται ώστε και ο κόσμος που πηγαίνει, να τα επισκέπτεται χωρίς να ενοχλούνται οι ένοικοι».

Φόρος τιμής
Για τους κατοίκους της Επάνω Ελούντας η διατήρηση των σκηνικών είναι κάτι παραπάνω από αξιοθέατο. «Με το βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ και την τηλεοπτική σειρά άρχισε μια προσπάθεια απενοχοποίησης των χανσενικών. Διατηρώντας και φροντίζοντας τα σκηνικά στο χωριό αποτίνουμε φόρο τιμής σε αυτούς τους ανθρώπους, θέλουμε να κρατήσουμε τη μνήμη τους ζωντανή. Επίσης είναι ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη δουλειά που έκαναν οι άνθρωποι της σειράς στο χωριό μας», ανέφερε ο δήμαρχος. Δεν είναι μόνο οι αναπλάσεις κτιρίων στην Επάνω Ελούντα. Στο χωριό Βρουχάς, 5 χιλιόμετρα βόρεια της Πλάκας και σε υψόμετρο περίπου 200, η παραγωγή του «Νησιού» διαμόρφωσε το κλειστό, λόγω απουσίας παιδιών, σχολείο της κοινότητας σε νοσοκομείο. «Το αφήσαμε όπως ήταν για τα γυρίσματα. Με τα κρεβάτια των ασθενών, τα στρώματα και τα σεντόνια, τα χωρίσματα, τα μπουκάλια των φαρμάκων, τους φακέλους των αρρώστων, το γραφείο του γιατρού», ενημέρωνε ο Αντώνης Χαλκιάς. Παράλληλα γίνεται κίνηση στην Πλάκα, απέναντι από τη Σπιναλόγκα, να αξιοποιηθεί το σχολείο του οικισμού που δημιουργήθηκε από Σπιναλογκίτες όταν πια επέστρεψαν από το νησί. «Θα λειτουργεί μόνιμη έκθεση με ντοκουμέντα από τη Σπιναλόγκα», εξηγούσε ο Αντώνης Χαλκιάς. Η έκθεση θα περιλαμβάνει ιατρικά αρχεία, φακέλους ασθενών που διατηρούσαν στο νησί, φωτογραφίες αλλά και γενεαλογικά δένδρα.