Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Aπό την άμαξα... στο αμάξι

Προλογίζει ο Κώστας Καββαθάς (4τροχοί)
γράφει ο Γιώργος Δαμιανός 
Όσοι, συνήθως, αναφέρονται στην ιστορία του αυτοκινήτου ορίζουν ως απαρχή το 1880 (κινητήρας Otto, αν και υπήρχαν ατμοκινούμενα οχήματα από το 1772). Όμως, τα πράγματα στη ζωή δε στηρίζονται στην παρθενογέννηση. Τα πάντα, ακόμα και τα πιο ασήμαντα, είναι γρανάζια της ίδιας αεικίνητης μηχανής, που ατέρμονα δουλεύει χιλιάδες χρόνια τώρα. Γι αυτό και τα αυτοκίνητα στα τέλη του 1800 δεν είχαν μόνο την αρχιτεκτονική δομή μιας ιππήλατης άμαξας αλλά και την ορολογία, που χρησιμοποιούσαν γι αυτές (άμαξα > αμάξι)**. 24grammata.com (κλικ εδώ)

Έτσι, οδηγώντας ένα αυτοκίνητο μπερλίνα (Berlina, τετράπορτο όχημα, τριών όγκων) καταλήγουμε στην ιππήλατη άμαξα berlina, που κατασκευάστηκε, το 180 αιών., στο Βερολίνο (η πόλη Berlin έδωσε το όνομα της στην άμαξα berlina). Ήταν μία υπερπολυτελής άμαξα που κατασκεύασε ο Filippo Chiese (αρχιτέκτονας του Φρειδερίκου Γουλιέλμου) για το αφεντικό του. Από τότε, όλες οι υπερπολυτελείς τετράπορτες ιππήλατες άμαξες ονομάστηκαν berlina και αργότερα κληροδότησαν το όνομα στους αντικαταστατές τους, τα αυτοκίνητα. Στη Μ. Βρετανία το ίδιο αυτοκίνητο ονομάστηκε saloon (λόγω της άνεσης του), ενώ στην Αμερική ονομάστηκε Sedan. Η λέξη sedan, αρχικά (1750), προσδιόριζε το άνετο αμαξίδιο, που ήταν προορισμένο για τους ανάπηρους ή τις γυναίκες.

Κατά τον 190 αιώνα, οι Γάλλοι με τον όρο coupè προσδιόριζαν την ιππήλατη άμαξα με «κομμένη» καρότσα (δίχως, δηλαδή, το χώρο των αποσκευών). Η λ. coupe (ελληνικής καταγωγής) παράγεται από το γαλλικό ρήμα couper: χτυπώ, κόβω < λατινικά: colpus < colaphus < ελληνικά : κόλαφος.

Cabriolet ονόμαζαν ένα ελαφρύ μόνιππο αμαξίδιο δύο θέσεων... (διαβάστε ακόμα, τι δήλωνε, αρχικά, το Station Wagon και πολλά άλλα). Για περισσότερες πληροφορίες 24grammata.com (κλικ εδώ)

Οι Τούρκοι κάνουν τανία την Άλωση της Πόλης

Τρία χρόνια τώρα γίνονται γυρίσματα. Σκηνοθέτης της ταινίας “Άλωση 1453”, ο Φαρούκ Ακσόι που θα μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη πως ο Σουλτάνος Μεχμέτ ο Πορθητής κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη. Η ταινία προβάλλεται ως ¨η ταινία με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στην ιστορία του τουρκικού σινεμά¨ και θα προκαλέσει αίσθηση όχι μόνο με τις πολεμικές σκηνές αλλά και με τις ερωτικές. Ο Ακσόι λέει πως θα αποτελέσουν θρύλο οι σκηνές ανάμεσα στον Ουλουμπατλί και την Ερά.
Ο Ουλούμπατλι κατά την διάρκεια της άλωσης της Κωνσταντινούπολης έρχεται αντιμέτωπος με τον έρωτα του διοικητή του βυζαντινού στρατού Ιουστινιάνη με την Ερά. Ο Ιουστινιάνης ερωτεύεται την Ερά όταν αυτή συνοδεία του πατέρα του Ουρβανού (μάστορας στο πυροβολικό) επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη, αλλά αυτή τον απορρίπτει.
Η ταινία θα βγει στις αίθουσες το Φεβρουάριο. Για την Ελλάδα δεν ξέρουμε αν και πότε θα ‘ρθει.
tourkikanea.gr