Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ 15η ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ

O εθελοντικός οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την 19η Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση και την
20η Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και αφύπνισης της κοινής γνώμης,παρουσιάζει τα στατιστικά στοιχεία καταγγελιών παιδικής κακοποίησης-παραμέλησης που έχουν καταγραφεί στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 κατά το τελευταίο δεκάμηνο του 2010.
Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2010 μέχρι και 31/10/2010, μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής, καταγράφηκαν συνολικά 383 ανώνυμες και επώνυμες τηλεφωνικές καταγγελίες που αφορούσαν στο σύνολο τους 770 παιδιά όλων των ηλικιακών ομάδων και των δύο φύλων.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της γραμμής, κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής κακοποίησης αφορούσαν στην παραμέληση των παιδιών, σε ποσοστό 48%, και στην άσκηση σωματικής βίας (σωματική κακοποίηση) σε ποσοστό 44%.

ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΦΥΛΟ ΣΥΝΟΛΟ
Σωματική Κακοποίηση παιδιού 176 129 35 340 (44%)
Σεξουαλική κακοποίηση παιδιού 10 15 25 (3%)
Παραμέληση/ Εγκατάλειψη 159 138 71 368 (48%)
Εξώθηση σε επαιτεία 5 8 10 23 (3%)
Εξώθηση σε πορνεία ανηλίκου 1 1 (0%)
Ψυχολογική / Συναισθηματική Κακοποίηση 5 8 13 (2%)
ΣΥΝΟΛΟ 355 (46%) 299 (39%) 116 (15%) 770

Επιπλέον, η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων καταδεικνύει ως θύτη σε μεγαλύτερο ποσοστό 39% και τους δύο γονείς, σε ποσοστό 38% μόνο την μητέρα, σε ποσοστό 17% τον πατέρα, ενώ το ποσοστό 6% αφορά σε άλλο πρόσωπο.

ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ
ΓΟΝΕΙΣ(αφορά και τους δύο) 148 (39%)
ΜΗΤΕΡΑ 146 (38%)
ΠΑΤΕΡΑΣ 65 (17%)
ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ 24 (6%)
ΣΥΝΟΛΟ 383 (100%)

Τα τραύματα της παιδικής κακοποίησης συνοδεύουν τα θύματα και κατά την ενήλικη ζωή τους. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η κινητοποίηση και η άμεση αντίδραση όλων μας.

Καλέστε την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 και αναφέρατε οποιαδήποτε πληροφορία έχετε για κάποιο παιδί που κινδυνεύει.

Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
(Τμήμα Κοινωνικής και Ψυχολογικής Στήριξης)
Λεωφ. Καρέα & Δάφνης 2-Τ.Κ. 16233-Καρέας
Τηλ: 210-7609550, Φαξ: 210-7609554, e mail: sos1056@hamogelo.gr
www.hamogelo.gr
Για περισσότερες πληροφορίες:
Γραφείο Τύπου, Σοφία Τσιβιτζή, τηλέφωνο 210-3306140, e-mail: press@hamogelo.gr

Συνέντευξη του Διοικητή του Γεν.Νοσοκομείου Καλαμάτας στα ΜΜΕ Μεσσηνίας

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2ου ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2010

Με την συμπλήρωση του 2ου τριμήνου στη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας ο Διοικητής Γιώργος Μπέζος παραχώρησε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Nομού Μεσσηνίας συνέντευξη τύπου για όλα τα θέματα που αφορούν το νοσοκομείο και τις υγειονομικές δομές ευθύνης αυτού.
Συγκεκριμένα η εισήγησή του έχει ως εξής:
ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Με την συμπλήρωση του 2ου τριμήνου από τότε που ανέλαβα την Διοίκηση του Νοσοκομείου σας κάλεσα σήμερα προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος της Μεσσηνίας για την εξέλιξη των θεμάτων που αφορούν το Νοσοκομείο Καλαμάτας όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό.
Εισαγωγικά όμως θα ήθελα να τονίσω με κάθε ειλικρίνεια ότι καθημερινά τους τελευταίους μήνες ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ (ιατρικό-νοσηλευτικό-παραϊατρικό-διοικητικό-τεχνικό προσωπικό) δίνουμε ένα μεγάλο και μαραθώνιο αγώνα σε πολλά επίπεδα και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας δημοσιοποιήσω τους πρώτους καρπούς αυτής της συλλογικής προσπάθειας. Για την συμμετοχή τους σε αυτή την κοινή προσπάθεια εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό.
Πριν ξεκινήσω να αναφέρομαι αναλυτικά σε κάθε θέμα θα ήθελα να σας κάνω γνωστό ότι το χρονοδιάγραμμα έτσι όπως το έχουμε θέσει από τον Μάιο μήνα τηρείτε με απόλυτη συνέπεια και ακρίβεια.

Συγκεκριμένα:

1. Μονάδα εμφραγμάτων

Η Μονάδα Εμφραγμάτων η οποία αποτελούσε στόχος 10 ετίας από τη Δευτέρα τίθεται σε λειτουργία. Η Μονάδα είναι πλήρως στελεχωμένη από έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και έρχεται να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της σε καρδιοπαθείς πολίτες συμπολίτες και συμπατριώτες μας.


2. Αιμοδυναμικό Εργαστήριο

Είμαστε έτοιμοι να το θέσουμε σε λειτουργία. Η δωρεά που εκκρεμούσε από το 2000 τους τελευταίους μήνες πήρε σάρκα και οστά. Έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα εκπαίδευσης του ιατρικού –νοσηλευτικού-παραϊατρικού προσωπικού, έχει τοποθετηθεί και τεθεί σε λειτουργία όλος ο εξοπλισμός του αιμοδυναμικού εργαστηρίου έχουν ολοκληρωθεί όλες η διαδικασίες και μετρήσεις από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και έχουμε πάρει την άδεια λειτουργίας. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το Αιμοδυναμικό εργαστήριο θα αρχίσει να λειτουργεί με το νέο χρόνο.


3. Πλήρη ανάπτυξη της ΜΕΘ

Όπως γνωρίζεται εδώ και δύο εβδομάδες ήδη έχει αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας της, Διευθυντής ΜΕΘ, έχουν αυξηθεί τα κρεβάτια νοσηλείας, την άλλη εβδομάδα προβαίνουμε στην κρίση μιας ακόμη θέσης ιατρού επιμελητή Β΄ ΜΕΘ και στην προκήρυξη μιας ακόμα θέσης Β΄ και με ορίζοντα 6μηνου θα πετύχουμε τον κεντρικό μας στόχο που είναι η πλήρη ανάπτυξη της ΜΕΘ.


4. Προσλήψεις νοσηλευτικού & παραϊατρικού προσωπικού

Τους τελευταίους μήνες το Νοσοκομείο μας έχει προσλάβει 32 άτομα μόνιμο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και σε ενάμισι μήνα θα προσλάβουμε άλλα 16 άτομα μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Επίσης τον μήνα Σεπτέμβριο προσλάβαμε 16 άτομα νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου.


5. Προσλήψεις ιατρικού προσωπικού

Τους τελευταίους 3 μήνες το Νοσοκομείο μας έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 14 ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, κάποιοι από τους οποίους έχουν ήδη αναλάβει εργασία ενώ οι υπόλοιποι αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες ύστερα από την δημοσίευση της πρόσληψής τους στην Εφημερίδα στην Κυβερνήσεως.
Έχουμε προχωρήσει την μετατροπή 4 θέσεων, οι οποίες κατ’επανάληψη έχουν προκηρυχθεί άγονες, σε θέσεις μονίμου ειδικευμένου προσωπικού για το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.


6. Αξονικός & Μαγνητικός Τομογράφος

Η ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε έχει ξεκινήσει ήδη την διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας Αξονικού και Μαγνητικού Τομογράφου για το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Οι πολίτες θέλω να γνωρίζουν ότι το ερχόμενο 6μηνο το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας θα έχει νέο αξονικό τομογράφο και θα λειτουργήσει για πρώτη φορά μαγνητικός τομογράφος.


7. Λειτουργία Ψυχιατρικού Τμήματος

Στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης έχουμε προγραμματίσει άμεσα να ανοίξει το ψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου μας. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 782.071 ευρώ.


8. Λειτουργία Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας

Το Νοσοκομείο μας έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί για να λειτουργήσει κινητή μονάδα ψυχικής υγείας. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει από το Φεβρουάριο του 2011 θα ξεκινήσει να λειτουργεί. Ήδη έχει υποβληθεί το τεχνικό δελτίο και το έργο έχει ενταχθεί με το ποσό των 202.000 ευρώ.


9. Λειτουργία Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου

Το νοσοκομείο μας έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί για να λειτουργήσει ιατροπαιδαγωγικό κέντρο. Θα στεγαστεί στην υφιστάμενη δομή του κέντρου ψυχικής υγείας. Ήδη έχει υποβληθεί το τεχνικό δελτίο.

10. Κέντρο Υγείας Αίπειας

Με την ένταξη στο ΕΣΠΑ του Κέντρου Υγείας Αίπειας καλύπτουμε ένα χρόνιο υγειονομικό κενό στον τουριστικό άξονα από Ριζόμυλο έως Κορώνη. Το έργο έχει ενταχθεί με το ποσό περίπου του 1.000.000 ευρώ, ήδη έχουμε στα χέρια μας την οικοδομική άδεια και από και πέρα την συνέχεια την έχει αναλάβει η ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε.

11. Περιφεριακά Ιατρεία Βλαχόπουλου-Μεθώνης-Πεταλιδίου και Άριος

Α. Περιφερειακό Ιατρείο Βλαχόπουλου: έχουμε υπογράψει με το Δήμο Παπαφλέσσα τα συμβόλαια παραχώρησης του οικοπέδου και εντός της επόμενης εβδομάδας εκδίδεται και η οικοδομική άδεια.

Β. Περιφερειακά Ιατρεία Μεθώνης-Πεταλιδίου-Άρη: έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια παραχώρησης των οικοπέδων με τους αντίστοιχους δημάρχους και έχει ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών.

12. Ο.Κ.Α.Ν.Α

Πρόκειται για μία μονάδα χορήγησης υποκαταστάτων για την οποία έχουμε παραχωρήσει χώρο στο βόρειο μέρος του Νοσοκομείου μας, ετοιμάζονται από τον ΟΚΑΝΑ τα σχέδια προκειμένου να τα καταθέσουμε στη Πολεοδομία Καλαμάτας για την έκδοση της άδειας.


13. Εφαρμογή κανονισμού φύλαξης και επισκεπτηρίου του Νοσοκομείου:

Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας από την ερχόμενη Δευτέρα τηρείται αυστηρά το ωράριο επισκεπτηρίου. Θα σταματήσει να υφίσταται το Νοσοκομείο την κακή νοοτροπία επίσκεψης σε ασθενείς οποιοσδήποτε ώρα και στιγμή εκτός των ωρών του επισκεπτηρίου. Το Νοσοκομείο παύει να λειτουργεί με όρους καφετέριας.

14. Διαγωνισμοί-Προμήθειες

Για το Νοσοκομείο μας έχουν προκηρυχθεί σε διάστημα 4 μηνών 95 διαγωνισμοί και έχουμε συμβασιοποιήσει περίπου τους μισούς. Έως τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν συμβασιοποιηθεί το σύνολο των διαγωνισμών.



15. Δημιουργία πάρκινγκ

Ήδη ο ανάδοχος εργολάβος εγκαθίσταται αύριο και το επόμενο 20ημερο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας θα έχει κατασκευαστεί νέο πάρκινγκ 70 θέσεων στάθμευσης.

16. Κινητή Μονάδα Αιμοληψίας

Σε 10 ημέρες παραδίδεται στο Νοσοκομείο μας, κινητή μονάδα αιμοληψίας.