Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ποια η σχέση ανάμεσα στο χάος, το γκάζι, και την γκαζόζα;


By:24grammata.com

Παρουσίαση με λίγα λόγια: Η λέξη γκάζι παράγεται από την αρχαία ελληνική λέξη Χάος. Παράξενο; Όχι και τόσο, αρκεί να ακολουθήσετε τα απλά μαθήματα μυθολογίας: Κατά τον Ησίοδο , το χάος ορίζεται η πρωτογενής αρχή, όχι όμως ως αφηρημένη έννοια αλλά ως σκοτεινός χώρος γεμάτος νέφη. Αντίθετα, η ορφική κοσμογονία παραδέχεται το χάος ως δεύτερη αρχή του κόσμου μετά το Χρόνο. Ο Πλάτων αναφέρει ότι από το Χάος γεννήθηκε ο Έρωτας (φτυστός ο πατέρας του, αυτός ο Έρωτας). 24γράμματα

Καλά όλα αυτά, θα έλεγε κάποιος. Αλλά, τι σχέση έχουν με το γκάζι;

Μέχρι το 1640 απολύτως καμία. Τη χρονιά εκείνη, ένας ιδιοφυής Φλαμανδός «χημικός», ο Βαν Χέλμοντ (Johann Batista Helmont, 1577- 1644) πέτυχε την παρασκευή καύσιμου μείγματος αερίων (μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα CO, CO2, το αδέσμευτο αέριο, gas sylvestre). Μόνο που, ακόμα, δεν ήξερε πως να το ονομάσει. Δανείστηκε, λοιπόν, την ελληνική λέξη χάος, για να δηλώσει την άμορφη και απροσδιόριστη μάζα του αερίου (gas), γιατί κάπως έτσι φανταζόταν ότι ήταν και το χάος (χάος >caos > gaos > gas) . Στη συνέχεια παρήχθησαν όλες οι λέξεις που αναφέρονται στο αέριο > γκαζ, γκαζιέρα, γκαζάκι, γκαζάδικο αλλά και τα αεριούχα ποτά όπως η γκαζόζα (24γράμματα ).
Τώρα, πώς από το αέριο (gas) οδηγηθήκαμε στο γκάζι του αυτοκινήτου (γκαζώνω, γκαζωμένος, η γκαζιά, τα γκάζια); Γι αυτό ευθύνονται τα γκαζοζέν (gazogene) αυτοκίνητα που είχαμε στη χώρα μας, κατά τη γερμανική κατοχή (έκαιγαν gas, λόγω έλλειψης πετρελαίου). Έτσι, δίνω gas στη μηχανή ισοδυναμούσε με το δίνω καύσιμο στη μηχανή για να επιταχυνθεί.
Ησίοδος, θεογονία,116.
Πλάτων, Συμπόσιο 178. Αναφορά της λ. χάος ως νεφελώδες αέριο γίνεται και στους : Αριστοφάνη (Όρνιθες, 192, 1218), Βιργίλιο (Ecloghe,VI,31), Οβίδιο (Metamorfosi), αλλά και στο κατα Λουκάν Ευαγγέλιον ( 16, 26).
J. B. Van Helmont, Ortus medicinae, Amsterdam 1652. Στις σελίδες 59, 86 αναλαμβάνει την πατρότητα του όρου και παραδέχεται τη σχέση με τη λ. Χάος. Το κείμενο στα λατινικά : halitum illum, gas vocavi, non longe a chaos veterum secretum.

Νεκρός... αναστήθηκε!!!



Επέστρεψε στη ζωή μετά από 3,5 ώρες!

Την απίστευτη θέληση του να ζήσει επέδειξε ένας άντρας στο ανατολικό Λονδίνο, ο οποίος επέστρεψε στη ζωή, αφού η καρδιά του είχε πάψει να λειτουργεί για 3,5 ώρες! Ο 53χρονος Arun Bhasin υπέστη καρδιακή ανακοπή και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Croydon, όπου εργάζονται δύο από τους κορυφαίους ειδικούς στην ανάνηψη, ο Δρ. Raghunath και ο Russel Metcalfe-Smith. Στη συνέχεια, ο Bhasin τοποθετήθηκε σε ένα πρωτοποριακό μηχάνημα ανάνηψης, το AutoPulse που πραγματοποιεί γύρω στις 20.000 επιστήθιες μαλάξεις. Ο Δρ. Nigel Raghunath τόνισε για τον Bhasin πως ''ουσιαστικά ήταν νεκρός, καθώς δεν είχε σφυγμό και η καρδιά του είχε σταματήσει να χτυπά για 3,5 ώρες, επομένως είναι εκπληκτικό το ότι καταφέραμε να τον επαναφέρουμε. Δεν έχω ξανασυναντήσει κάτι τέτοιο τα τελευταία 15 χρόνια.'' Ο Bhasin, όταν περιέγραψε την εμπειρία του με τον θάνατο, παραδέχτηκε πως επρόκειτο για θαύμα, ενώ ακόμα δεν πιστεύει ότι είναι ζωντανός. ''Είναι φοβεροί άνθρωποι και είμαι πάρα πολύ τυχερός.'' είπε χαρακτηριστικά.Επιπλέον ο Δρ. Raghunath εξήγησε τη συμβολή του μηχανήματος AutoPulse, αναφέροντας ότι ''είχαμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας να τον επαναφέρουμε στη ζωή, όση ώρα το μηχάνημα έκανε μαλάξεις. Εάν δεν είχαμε το μηχάνημα, θα έπρεπε να υπάρχουν ομάδες εκ περιτροπής, που θα έκαναν τις μαλάξεις, όση ώρα εμείς δουλεύαμε γύρω τους.'' Ο Metcalfe-Smith δήλωσε ότι ''διαβάζεις για αυτά στα ιατρικά περιοδικά αλλά δεν περιμένεις ποτέ ότι θα σου συμβεί. Το μηχάνημα μας αγόρασε ουσιαστικά χρόνο και η ικανότατη ιατρική ομάδα ανέλαβε τα υπόλοιπα.''
Αμαλία Κουλακιώτη