Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Κρήτη:Πώς ήταν το Ηράκλειο έναν αιώνα πριν;Δείτε το σπάνιο βίντεο!

Η Κρήτη του 1930 απεικονίζονται σε βίντεο διάρκειας περίπου 15 λεπτών, στο οποίο μπορεί κανείς να πάρει μία γερή "γεύση" της πραγματικής Κρήτης.
Στο βίντεο που "ανέβασε" στο Youtube ο χρήστης jianis19 μπορεί να δει κανείς τους Κρητικούς στα Βορίζια να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, με το λυράρη στο κέντρο του κύκλου. Χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες της εποχής κερδίζουν μία θέση στην "αθανασία" που η καταγραφή προσφέρει, ενώ οι Κρητικοί του 21ου αιώνα μπορούν να δουν επίσης τις παραδοσιακές κρητικές φορεσιές, την καθημερινότητα στα Βορίζια του 1930, το σφάξιμο των ζώων για το τραπέζι, αλλά και να καταλάβει από πού προέρχονται οι γνωστές ... κούπες!
Δείτε το βίντεο που δημοσιεύει το cretalive.gr

Με καμάρι και με το βλέμμα στην κάμερα οι Κρητικοί του 1930 γυρίζουν από χέρι σε χέρι ένα ποτήρι, το οποίο γεμίζει και ξαναγεμίζει με κρασί, το οποίο καταναλώνεται ... άσπρο πάτο!
Η κάμερα, αντικείμενο σπάνιο για την εποχή, προσελκύει τους ανθρώπους που δε διστάζουν να διεκδικήσουν (ακόμη και τότε) τα πέντε λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογούν, επιδεικνύοντας με καμάρι τις ιδιαίτερες ικανότητές τους: από το πώς "βεντουζάρει" στην παλάμη ένα ποτήρι, μέχρι το πώς ένας άνδρας ανεβάζει και τα δύο του πόδια πάνω στο κεφάλι του!

Κάλεσε τους φίλους του στο επικήδειό του πάρτι

Η... πρόσκληση στο πάρτι  
Η... πρόσκληση στο πάρτι© Bild.de
 
Ο Καρλ Άλμπρεχτ είχε χιούμορ σε όλη του τη ζωή και αποφάσισε να μην αφήσει κάτι τόσο τετριμμένο, όσο ο θάνατος, να του το στερήσει στο κατόπιν…
Άφησε την τελευταία του πνοή τον περασμένο μήνα, πλήρης ημερών, στα 88 του χρόνια. Είχε προνοήσει, όμως, να γράψει ο ίδιος τη νεκρολογία του.
«Μόλις μετακόμισα. Νέα διεύθυνση: Κοιμητήριο Όλσντορφ-Ρούχεβαλντ, περιοχή Βx 65/28C» ανέφερε, καλώντας όλους τους φίλους του να γιορτάσουν μαζί του στο νεκροταφείο του Αμβούργου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Μπιλντ, ο ηλικιωμένος είχε αφήσει οδηγίες στην οικογένειά του να δημοσιεύσει την αγγελία στην τοπική εφημερίδα Χαμπούργκερ Άμπεντμπλατ. Η χήρα του, Αναστάζια, είπε στην εφημερίδα ότι ο άνδρας της ήταν πάντα «πειραχτήρι» και του άρεσε να γελάει. «Στον τάφο θα έχουμε σφηνάκια για όλους τους καλεσμένους. Θα του άρεσε κάτι τέτοιο», είπε, ζητώντας από τις γυναίκες που θα παρευρεθούν στο «επικήδειο πάρτι» να φορέσουν ζωηρόχρωμα, λουλουδάτα ρούχα. «Κανείς δεν πρέπει να μαυροφορέσει. Ο Καρλ μου δεν θα άντεχε την κατήφεια», κατέληξε η γυναίκα.
Στην υγειά σου, φίλε Καρλ, λοιπόν, και «να πεθάνει ο χάρος»!

  •  ΑΠΕ, Bild, Hamburger Abendblatt 
  • Επιμέλεια:Σ. Δαματόπουλος ΕΡΤ