Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Ξεκίνησε η διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας για Το Χαμόγελο του Παιδιού


9 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα
για '' Το Χαμόγελο του Παιδιού ''


Σήμερα Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010, ξεκίνησε επίσημα η διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών για την υποβολή αίτησης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ώστε να καθιερωθεί η 9 Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για Το Χαμόγελο του Παιδιού. Να διαδοθεί το όραμα ενός δεκάχρονου παιδιού σε ολόκληρο τον κόσμο : η ιδέα ενός παιδιού για όλα τα παιδιά, μια ημέρα από τα παιδιά για τα παιδιά και τους μεγάλους!

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδρίων και Εκθέσεων του Ζαππείου, με κεντρική ομιλήτρια την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Διά Βίου Μάθησης, κ. Αννα Διαμαντοπούλου. Το μήνυμα που ακούστηκε δυνατά στην εκδήλωση αυτή ήταν πως "όλοι μαζί μπορούμε και αξίζει τον κόπο να καθιερώσουμε την 9η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για Το Χαμόγελο του Παιδιού, για να διαδοθεί το μήνυμα του μικρού Ανδρέα, σε ολόκληρο τον κόσμο".

Όπως τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου: «Είχα πει από πέρσι ότι θα κάνω μία προσπάθεια ώστε να αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή η ημέρα. Χάριν στη μνήμη ενός παιδιού έγινε η αφορμή να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς εθελοντικούς οργανισμούς στην χώρα.»

Ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι παραβρίσκεται στην εκδήλωση περισσότερο ως πατέρας του Ανδρέα και λιγότερο ως πρόεδρος του Συλλόγου «το Χαμόγελο του Παιδιού», προέτρεψε τους μεγάλους να ενώσουν τις φωνές τους με τις φωνές των παιδιών. «Αυτή η ημέρα δεν είναι υπόθεση των μεγάλων,» είπε. «Είναι υπόθεση των παιδιών. Και τα μηνύματα που μας έχουν έρθει, από το Βέλγιο μέχρι την Ταϊλάνδη -από τόσες χώρες- είναι μηνύματα αισιοδοξίας ότι η ευχή θα γίνει πραγματικότητα.»

Η εκδήλωση έλαβε «παγκόσμιο» χαρακτήρα με τη συμμετοχή παιδιών από όλο τον κόσμο. Παιδιά διπλωματών, παιδιά από διεθνή σχολεία και κοινότητες στην Ελλάδα, αλλά και παιδιά από τα δημόσια σχολεία της χώρας και από το «Χαμόγελο του Παιδιού» μίλησαν για τη σημασία που έχει ένα καθημερινό χαμόγελο στη ζωή τους. Μερικά από τα μηνύματα που ακούστηκαν: "Αν η ημέρα αυτή γιορτάζεται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα μαθαίνουν για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και θα βοηθούν τα παιδιά", "θέλω η συγκεκριμένη μέρα να γίνει παγκόσμια για τα παιδιά που έχω γνωρίσει, αλλά πολύ περισσότερο για τα παιδιά που δεν έχω γνωρίσει", "δεν θα υπήρχα εδώ, αν δεν υπήρχε αυτή η ημέρα που ο Ανδρέας έγραψε την τελευταία σελίδα στο ημερολόγιό του" κ.α.

Πολλά ήταν και τα μηνύματα από διεθνείς οργανισμούς και πρεσβείες. Στην εκδήλωση αναγνώστηκε θερμή επιστολή υποστήριξης της κ. Maria-Luisa Chavez, Chief NGO

Relations των Ηνωμένων Εθνών η οποία, μεταξύ άλλων ανέφερε: "Σας προτρέπω όλους να συνεχίσετε να ενθαρρύνετε τα κράτη-μέλη να εισηγηθούν ένα προσχέδιο ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε στο εγγύς μέλλον η 9 Νοεμβρίου να αναδειχθεί επίσημα σαν Παγκόσμια Ημέρα για Το Χαμόγελο του Παιδιού".

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος, κ. Σταύρος Θεοδωράκης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, της Δικαιοσύνης, της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής καθώς και ηθοποιοί, αθλητές, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι, οι οποίοι έχουν βρεθεί κοντά στο Σύλλογο «το Χαμόγελο του Παιδιού» όλα αυτά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και ευχήθηκαν να συμπράξουν όλοι ώστε να γίνει πραγματικότητα η Παγκόσμια Ημέρα για Το Χαμόγελο του Παιδιού.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η ιστοσελίδαwww.thesmileofthechildworldday.org, μέσω της οποίας θα συγκεντρωθούν υπογραφές για την καθιέρωση της 9 Νοεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας για Το Χαμόγελο του Παιδιού.

9η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Πρόταση προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας για
'' Το Χαμόγελο του Παιδιού ''


Η 9η Νοεμβρίου του 1995 ήταν η ημέρα που ο δεκάχρονος Ανδρέας Γιαννόπουλος, ο οποίος έπασχε από καρκίνο και βρισκόταν ήδη στο τελικό στάδιο, γράφοντας στο ημερολόγιο του, εξέφρασε την έντονη επιθυμία του να δημιουργηθεί ένας οργανισμός που θα αγωνιζόταν για την προστασία όλων των παιδιών, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, εθνικότητας και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Σύμφωνα με τα δικά του λόγια: “Όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο… Ελάτε λοιπόν να βοηθήσουμε, αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε.”

Τα λόγια του Ανδρέα παραμένουν ζωντανά, μέσα από τη δουλειά του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που εδώ και 15 χρόνια δραστηριοποιείται με στόχο την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, όχι μόνο στη θεωρία, αλλά στην πράξη.

Στις 9 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στην Αίθουσα Συνεδρίων και Εκθέσεων του Ζαππείου, με στόχο να διαδώσουμε το μήνυμα του Ανδρέα σε ολόκληρο τον κόσμο: να ανακηρυχτεί η 9η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για Το Χαμόγελο του Παιδιού.

Στην εκδήλωση κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα παιδιά. Η ημέρα, άλλωστε, είναι δική τους, αφού το μήνυμα του Ανδρέα αποτέλεσε το εφαλτήριο για να δοθεί το χαμόγελο σε τόσα παιδιά που το είχαν ανάγκη. Στο Ζάππειο θα βρίσκονται μαζί μας και θα μιλήσουν παιδιά από σχολεία της Αττικής, από κοινότητες μεταναστών, παιδιά διπλωματών, αλλά και παιδιά του ίδιου του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Διά Βίου Μάθησης, κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Θα συντονίζει ο δημοσιογράφος κ. Σταύρος Θεοδωράκης.


Η εκδήλωση θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αίτησης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την ανακήρυξη της 9ης Νοεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας για Το Χαμόγελο του Παιδιού. Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της ιστοσελίδας συγκέντρωσης υπογραφών www.thesmileofthechildworldday.org.

Ιστορικό : Πέρυσι, το όραμα του Ανδρέα συγκίνησε βαθύτατα την κ. Maria Luisa Chavez, Γενική Διευθύντρια του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ωθώντας την να υποστηρίξει την εισήγηση της Παγκόσμιας Ημέρας για Το Χαμόγελο του Παιδιού στη συνέλευση του UN Department of Public Information. Τη θετική της αντίδραση ακολούθησε σημαντικός αριθμός μηνυμάτων συμπαράστασης από οργανισμούς με τους οποίους «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεργάζεται, όπως το International Centre for Missing and Exploited Children, το Missing Children Europe, το Child Helpline International και το Interpol Specialist Group on Crimes κ.α.


Για περισσότερες πληροφορίες:
Γραφείο Τύπου, Σοφία Τσιβιτζή, τηλέφωνο 210-3306140, e-mail: press@hamogelo.gr