Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Βρήκαν πλανήτη που μπορεί να έχει... κατοίκους!

Είναι ο ΗD85512b όπως τον ονόμασαν και είναι στην κατηγορία της “σουπερ γαίας”, είναι δηλαδή πλανήτης με μεγαλύτερη μάζα και βαρύτητα από τη Γη και όχι “γίγαντας αερίων” όπως ο Δίας, ο Κρόνος κλπ στο ηλιακό μας σύστημα

Την ανακάλυψη έκαναν οι αστρονόμοι στη Χιλή, με τη βοήθεια του ειδικού φασματογράφου HARPS.
Τι λένε λοιπόν οι επιστήμονες; Σε αυτόν τον πλανήτη οι θερμοκρασίες που επικρατούν είναι από 30 ως 50 βαθμοί Κελσίου, και η βαρύτητα είναι 1,4 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που εμείς βιώνουμε στη Γη.
Βέβαια, τα δεδομένα είναι κατά προσέγγιση και με βάση υπολογισμούς. Οι συνθήκες αυτές (ακόμη και αν είναι αυτές) δεν σημαίνει ότι είναι συνθήκες στις οποίες μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος (ίσως να μην υπάρχει καν τρεχούμενο νερό), όμως είναι συνθήκες που μπορούν να δημιουργήσουν μορφές ζωής και έτσι καταλήγουν στην πιθανότητα ο πλανήτης να κατοικείται.
Η αστρονόμος από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ της Γερμανίας Λίσα Κάλτενεγκερ, η οποία συνέταξε την έκθεση γύρω από τις νέες παρατηρήσεις ξεκαθαρίζει:
“Όταν λέμε κατοικήσιμη, δεν εννοούμε κατοικήσιμη για εσάς και εμένα”
Μην βιαστείτε τώρα να συμπεράνετε ότι μπορεί εκεί να ζουν μικρά πράσινα ανθρωπάκια... Αυτό είναι αναζήτηση που είναι στην αρμοδιότητες του Χόλιγουντ, οι επιστήμονες πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουν αν αυτός εξωπλανήτης είναι απλά μια σούπερ-Γη και όχι μια σούπερ - Γη που μοιράζεται περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με τη δική μας.