Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Καλοκαίρι στα ψηλά Ελληνικά βουνά...

Επιστροφή στη φύση για τις διακοπές

Πεζοπορία, ορνιθοπαρατήρηση, αναρρίχηση, ράφτινγκ, καγιάκ. Τα Εθνικά Πάρκα και οι προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα προσφέρουν ευκαιρίες για εναλλακτικές αποδράσεις από την καθημερινότητα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΟΥΤΣΙΝΑ

«Στον Ολυμπο η τουριστική κίνηση είναι εντονότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο κόσμος ανακαλύπτει σιγά σιγά το βουνό. Το βλέπουμε στις κρατήσεις για διανυκτέρευση στα καταφύγια και από την κίνηση στα μονοπάτια», λέει ο Γιάννης Μαυρουδής, εκπρόσωπος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λιτοχώρου. Ο Αύγουστος λόγω ήπιων καιρικών συνθηκών είναι ο καλύτερος μήνας για πεζοπορικές διαδρομές.Ομάδες πεζοπόρων αλλά και οικογένειες με μικρά παιδιά περιδιαβάζουν καθημερινά τις περισσότερες από τις 21 ορεινές διαδρομές που έχουν χαραχτεί στο βουνό. 
Ο κ. Μαυρουδής συμβουλεύει τους πεζοπόρους να ενημερώνονται για τη δυσκολία πριν επιλέξουν εκείνη που ταιριάζει στη φυσική τους κατάσταση, ενώ προτείνει τη διαδρομή Πριόνια - Αγιο Σπήλαιο - Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου στο φαράγγι του Ενιπέα, ως εύκολη για τον μέσο επισκέπτη. Πρόκειται για απόσταση 6 χιλιομέτρων, που μπορεί να διανυθεί σε 2 έως 4 ώρες, ανάλογα με τις δυνατότητες του πεζοπόρου. Η τιμή διανυκτέρευσης στα καταφύγια κανονίζεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης και είναι 10 ευρώ για τα μέλη ορειβατικών συλλόγων και 12 για τα μη μέλη.