Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Χαιρετισμός Πέτρου Τατούλη στην τελετή ορκωμοσίας

«Με όλους αυτούς τους ελευθερόφρονες πολίτες, τους πολίτες που αψήφησαν τα αναχρονιστικά υποδεκάμετρα, με τα οποία κάποιοι εμμένουν να μετρούν τις κομματικές επιρροές, με όλους τους πολίτες που συγκροτούν την Νέα Πελοπόννησο, από σήμερα κιόλας πορευόμαστε μαζί.» Με τις φράσεις αυτές ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης ξεκίνησε το χαιρετισμό του, μετά το πέρας της ορκωμοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού κέντρου Τρίπολης.
Ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην σύντομη ομιλία του μετά τη λήξη της τελετής ξεκαθάρισε τις προθέσεις του : «Εμείς δεν έχουμε δουλείες και ανεξόφλητες επιταγές. Δεν ήλθαμε εδώ απλώς για να αλλάξουμε φρουρά ή να βαυκαλιστούμε γύρω από τα μικρά τσιφλίκια εξουσίας μας, ούτε διαθέτουμε κουμανταδόρους. Εμείς διεκδικούμε από σήμερα όλη την εξουσία, διότι θέλουμε να επωμιστούμε και όλη την ευθύνη. Εμείς τιμούμε την εντολή των πολιτών και δεν δεχόμαστε καμία άνωθεν νόθευσή της.».
Συνεχίζοντας το λόγο του ο κ. Τατούλης ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διαφάνεια που θα χαρακτηρίζει την ηγεσία της Περιφέρειας και στην ευθύνη που αναλαμβάνει με τη διακυβέρνησή της: « Στην Νέα Περιφέρεια Πελοποννήσου θα υπερβούμε τον κομματισμό στη Διοίκηση, τις γνωστές πελατειακές σχέσεις, τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδρομές που αποτελούν φυτώρια εύκολου πλουτισμού και διαφθοράς, την εύκολη σπατάλη που για χρόνια φορτώναμε στις πλάτες των επόμενων γενιών, τη νοοτροπία ότι μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση έρχονται κάποιοι καινούριοι, απλώς για να εγκαταστήσουν το δικό τους βιλαέτι εξουσίας και να υπηρετήσουν τα συμφέροντα τα δικά τους και των φίλων τους».
Στο σημείο αυτό ο Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε τους Πελοποννήσιους για την επιτυχία που θα έχει το σχέδιο δράσης και θα αποτελέσει υπόδειγμα και για την υπόλοιπη χώρα προκειμένου να εξέλθει από την κρίση: «Μην έχετε καμία αμφιβολία. Αυτό που ίσχυε στην προεκλογική περίοδο, με το ενδιαφέρον όλης της χώρας να έχει στραφεί πάνω στο δικό μας πολιτικό πείραμα, σήμερα έχει ενισχυθεί. Και είναι μάλιστα αυτό το ενδιαφέρον πια πολύ πιο ουσιαστικό, αφού αν εμείς επιτύχουμε, τότε δημιουργείται η δυνατότητα και για τον τόπο μας να ακολουθήσει το δικό μας καινούριο κι επιτυχημένο μοντέλο και να διασωθεί».
Τονίζοντας την πρόθεση του να κάνει πράξη όλες τις προεκλογικές του υποσχέσεις ο Πέτρος Τατούλης υπογράμμισε: «Όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουμε δημιουργήσει ένα Ενοποιημένο Οργανόγραμμα λειτουργίας για το σύνολο των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων της Περιφέρειας. Θα έχουμε υλοποιήσει την ενοποίηση λογιστηρίων των πέντε πρώην Νομαρχιών και της παλιάς Περιφέρειας. Εκτός πλάνου είναι και τα μέχρι σήμερα στεγανά φέουδα εξουσίας που έχουν επί χρόνια καλλιεργηθεί στα γρανάζια του συστήματος, δημιουργώντας επιπλέον γραφειοκρατίες και διαπλοκές. Όποιο απόστημα υπάρχει θα σπάσει. Άλλωστε, στη λογική αυτή και στη βάση της διαχρονικής προσωπικής μου δέσμευσης για διαφάνεια στο δημόσιο βίο και αποτελεσματική αξιοποίηση ακόμη και του τελευταίου ευρώ, έχουμε ήδη δώσει σαφείς οδηγίες, προκειμένου να θέσουμε ένα νέο πλαίσιο στα δημόσια έργα».
Στο πλαίσιο της πλήρους αξιοποίησης των πόρων που αφορούν την περιφέρεια ο κ. Τατούλης σημείωσε: «μέσα στο 2011 θα έχουμε αναλάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες προκειμένου η Περιφέρεια Πελοποννήσου να λειτουργεί δικό της Γραφείο στις Βρυξέλλες, με στόχο να συμμετάσχουμε σε όσο τον δυνατόν περισσότερα ευρωπαϊκά προγράμματα περιφερειακής χρηματοδότησης».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αφού απαρίθμησε τους στόχους και τις προτεραιότητες του σχεδίου δράσης αναφέρθηκε και στο θεσμό του Καλλικράτη όπου υπογράμμισε: «Μεσσίες δεν υπάρχουν πια. Η ελπίδα των πολιτών είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Στην κατεύθυνση αυτή η νέα Καλλικρατική Περιφέρεια είναι η δική μας μεγάλη ευκαιρία. Κάθε Καλλικράτης δεν είναι για καμία εξουσία εύκολη, ευχάριστη επιλογή. Αντίθετα, ο Καλλικράτης ήταν μονόδρομος για την κεντρική εξουσία, επιλογή ανάγκης, επιλογή επιβίωσης για το κεντροβαρές μας κράτος. Από εμάς εξαρτάται, από τη δική μας δύναμη για διεκδίκηση, από τη δική μας αποφασιστικότητα, πόσο γρήγορα και πόσο αποτελεσματικά θα αναλάβουμε τις αρμοδιότητες μας, προκειμένου να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο, σε κανένα κέντρο εξουσίας, που θεωρεί ανόητα ότι θα αρκεστούμε στους θώκους μας, να ροκανίσει την αυτονομία που ο νέος θεσμός έχει εξασφαλίσει για εμάς».

Τέλος, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε τη βαρύτητα που δίνει στη συνεργασία του τόσο με τους πολιτικούς φορείς, όσο και με τους πολίτες, οι οποίοι όπως τόνισε χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχουν ανοικτό διάλογο με την εξουσία, ώστε να συμβάλλουν ενεργά στις ριζικές και ουσιαστικές αλλαγές του τόπου: «Τα γνωστά βαρύγδουπα λόγια της κεντρικής πολιτικής σκηνής δεν έχουν καμία θέση στη Νέα Περιφέρεια. Ο δημόσιος διάλογος είναι εδώ ανοικτός και ξεκάθαρος, οι σχέσεις μας με τους συμπολίτες μας είναι καθαρές, ισότιμες και χωρίς εξαρτήσεις, οι πολιτικές που αναλαμβάνουμε έχουν πάντα σημείο εκκίνησης τη βούληση των πολιτών, αφού μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές με αρραγή και συνεκτικό τον πολύτιμο κοινωνικό μας ιστό. Πιστεύουμε στη συνεργασία. Δημιουργούμε ως εκ τούτου όλες τις προϋποθέσεις ώστε η Περιφέρεια να πάψει να λειτουργεί ως ελεγκτικός μηχανισμός των Δήμων αλλά να αποτελέσει τον leader που θα τους συντονίσει σε μια ενιαία στρατηγική με συμβατές επιλογές και Διαδημοτικές πρωτοβουλίες».