Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Επιχειρηματική Επίσκεψη των Οικονομικών & Εμπορικών Ακολούθων, Ξένων Πρεσβειών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Invest in Greece, και με την υποστήριξη των ΕΟΤ και ΟΠΕ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας SYNERGASSIA για την ανάδειξη της επενδυτικής φυσιογνωμίας των ελληνικών περιφερειών, διοργανώνει από τις 16 έως τις 20 Μαρτίου 2011 "Επιχειρηματική Επίσκεψη των Οικονομικών & Εμπορικών Ακολούθων, Ξένων Πρεσβειών" σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου.

Αυτός είναι ο Σκ@τ@ς που μας είπε ότι είμαστε βουτηγμένοι στα σκ@τ@

S-TRO-SKA(TA)N
Αφού ο πρωθυπουργός και όλο το υπόλοιπο λαλίστατο κατά τα άλλα κυβερνητικό συναπάντημα δεν απάντησε στις ταπεινωτικές δηλώσεις Στρος Καν αποφασίσαμε να γράψουμε εμείς δυο "κουβέντες" για τον επωνομαζόμενο και Γάλλο Γκαφατζή ... Ποιος είναι ο Ντομινίκ ΣτροςΚαν ; Το 1997 ανέλαβε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.Παραιτήθηκε λόγω σκανδάλων ... Το 2006 διεκδίκησε το χρίσμα των Σοσιαλιστών για την προεδρία, αλλά έχασε από τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Ο κ. Στρος-Καν ξεκίνησε από μαχητικό μέλος της Ενωσης Κομμουνιστών Φοιτητών για να γίνει αργότερα ισχυρό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν (τη συγκυβέρνηση σοσιαλιστών- κομμουνιστών που πρωταγωνίστησε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας), προτού χάσει τη θέση του για ένα ήσσονος σημασίας γραφειοκρατικό σκάνδαλο, για το οποίο αθωώθηκε το 2001. Το 2006 έχασε στις εσωκομματικές εκλογές από τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Εν συνεχεία «μετακόμισε», με τις ευλογίες του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί , στην Ουάσιγκτον και στο ΔΝΤ.Η «εκ των έσω» δημοσιοποίηση το 2008 της «σχέσης» του με την επίσης παντρεμένη νεαρή ουγγαρέζα διευθύντρια αφρικανικών υποθέσεων του Ταμείου Πιρόσκα Νάγκι λίγο έλειψε να τον καταστρέψει. Είχε μεταθέσει την ερωμένη του σε καλό πόστο στο Λονδίνο και με τεράστια αποζημίωση. Χρειάστηκε η ολόψυχη στήριξη από την απατημένη σύζυγό του, η οποία δήλωσε δημόσια πως τον συγχωρεί για το «αμάρτημα της μιας βραδιάς» όπως το αποκάλεσε η ίδια. Ο κ. Στρος-Καν κατηγορήθηκε επίσης για την προώθηση μιας άλλης νεαρής, Γαλλίδας αυτή τη φορά, της 26χρονης Εμιλί Μπιέ, η οποία ενώ εργαζόταν στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του βρέθηκε αργότερα απασχολούμενη στο ΔΝΤ ως «μαθητευόμενη» ύστερα από σύστασή του...Τέλος σύμφωνα με το Το βιβλίο με τίτλο «DSΚ: Les Secrets d΄ un Ρresidentiable» («Τα μυστικά ενός “προεδροποιήσιμου”», σε ελεύθερη μετάφραση) είναι προφανώς γραμμένο από κάποιον «insider» της γαλλικής πολιτικής σκηνής και ειδικότερα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αφού είναι φανερό πως η «Κασσάνδρα» - έτσι υπογράφει ο ανώνυμος συγγραφέας του- γνωρίζει πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα.Αν και το «DSΚ» ασχολείται, ως έναν βαθμό, με το ήδη γνωστό «ροζ» σκάνδαλο που ταλαιπώρησε πρόπερσι τον γάλλο πολιτικό, δίνει πολύ μεγαλύτερη σημασία στην (πολιτική) κουζίνα του παρά στην κρεβατοκάμαρά του. Στόχος είναι να φέρει στην επιφάνεια τον μυστικό πολιτικο-επιχειρηματικό-δημοσιογρα- φικό μηχανισμό, γνωστό και ως «le gang» (η «συμμορία»), τον οποίον υποτίθεται ότι έχει συστήσει εδώ και χρόνια ο κ. ΣτροςΚαν, με αποκλειστικό σκοπό την «ολική επαναφορά» του στη γαλλική πολιτική σκηνή το 2012.
peramatozoa.info

Reset και Νέμεσις

Του Χρίστου Κοτσωνή
Στο εξώφυλλο του 9ου τεύχους του περιοδικού Όριον (Ιούνιος 2009) και εν όψει των ευρωεκλογών είχαμε δημοσιεύσει το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Γύριζε» που έγραψε ο μέγας αυτός Έλληνας το 1908. Το πάντα επίκαιρο αυτό ποίημα ταιριάζει γάντι με τη σημερινή πραγματικότητα και με αυτό ξεκινώ τον αντίλογό μου στην… τεθλασμένη απάντηση του αγαπητού Γιώργου Κυριακόπουλου σχετικά με τη Μάνη και τις απόψεις του κ. Μπένου:
«Γύριζε, μὴ σταθῇς ποτέ, ρίξε μας πέτρα μαύρη,
ὁ ψεύτης εἴδωλο εἶν᾿ ἐδῶ, τὸ προσκυνᾷ ἡ πλεμπάγια,
ἡ Ἀλήθεια τόπο νὰ σταθῇ μιὰ σπιθαμὴ δὲ θἄβρῃ.
Ἀλάργα. Μόρα τῆς ψυχῆς τῆς χώρας τὰ μουράγια.
Ἀπὸ θαμποὺς ντερβίσηδες καὶ στέρφους μανταρίνους
κι ἀπὸ τοὺς χαλκοπράσινους ἡ Πολιτεία πατιέται.
Χαρὰ στοὺς χασομέρηδες! Χαρὰ στοὺς ἀρλεκίνους!
Σκλάβος ξανάσκυψε ὁ ρωμιὸς καὶ δασκαλοκρατιέται.
Δὲν ἔχεις, Ὄλυμπε, θεούς, μηδὲ λεβέντες ἡ Ὄσσα,
Ραγιάδες ἔχεις, Μάννα γῆ, σκυφτοὺς γιὰ τὸ χαράτσι,
κούφιοι καὶ ὀκνοὶ καταφρονάν τὴ θεία τραχιά σου γλώσσα,
τῶν Εὐρωπαίων περίγελα καὶ τῶν ἀρχαίων παλιάτσοι.
Καὶ δημοκόποι Κλέωνες καὶ λογοκόποι Ζωίλοι,
καὶ Μαμμωνᾶδες βάρβαροι, καὶ χαῦνοι λεβαντίνοι.
Λύκοι, ὦ κοπάδια, οἱ πιστικοὶ καὶ ψωριασμένοι οἱ σκύλοι
κι οἱ χαροκόποι ἀδιάντροποι καὶ πόρνη ἡ Ρωμιοσύνη!».

Αυτή είναι η πραγματικότητα και όντως «χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο reset» για να προχωρήσουμε, όπως προτείνει ο κ. Γραμματικάκης. Πριν όμως τα σβήσουμε όλα θα πρέπει να προηγηθεί η Νέμεσις σε όλους αυτούς που κατάφαγαν το κρατικό χρήμα, που δημιούργησαν δομές φαύλες, που μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού. Ο καθένας θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα που του αναλογεί από τις πράξεις και παραλείψεις του. Επίσης, η επανεκκίνηση χρειάζεται και αλλαγή πολλών δεδομένων (κυρίως προσώπων) για να μην ξανασυμβούν τα ίδια. Αλλιώς, αγαπητέ Γιώργο το «ολοκληρωμένο reset» θα είναι δώρο άδωρο διότι, αφού δεν τιμωρήθηκε κανείς και οι επόμενοι θα επαναλάβουν τα ίδια! Δηλαδή, όποτε υπάρχει κρατικό χρήμα, με εργαλείο την εξουσία δεν θα φροντίζουν να προστατεύουν μέσω ολοκληρωμένων πολιτικών κάποιον ιδιαίτερο τόπο της πατρίδας αφήνοντας έτσι χώρο για τη βαρβαρότητα. Δεν θα δημιουργούν τις απαραίτητες υποδομές για την προστασία των μνημείων, του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων αλλά θα δημιουργούν συνθήκες εφήμερης εκτόνωσης του κόσμου μέσω ανούσιων θεατρινισμών. Κι όλα αυτά με το αζημίωτο φυσικά! Όσον αφορά στο περιβάλλον που προτείνει και ο κ. Γραμματικάκης καλό θα είναι να δούμε ο κάθε ένας από εμάς τι έχει πράξει εις βάρος του και τι προς την προστασία του. Κι ας μην συγχέουμε την αρπαγή της περιουσίας του καθενός και τη διαστροφή της ιστορίας του τόπου του με το περιβάλλον. Όσον αφορά στις μανιάτικες περιουσίες, ας θυμηθούμε τον Νοέμβριο του 1991, τότε που οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Στ. Μπένος και Αθ. Φιλιππόπουλος κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Γεωργίας Σωτ. Κούβελα γράφοντας χαρακτηριστικά: «ολόκληρη η Μεσσηνιακή Μάνη βρίσκεται σε απόγνωση διότι οι κάτοικοί της εμποδίζονται από το Δασαρχείο να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους…». Μάλιστα οι δύο βουλευτές ρωτούσαν τότε:
1. Πρόκειται να προβεί στην επανεξέταση όλων των πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής και χαρακτηρισμού Δημοσίων τα οποία έχουν γίνει εις βάρος των αγροτών, οι οποίοι έχουν συμβόλαια και τίτλους ιδιοκτησίας;
2. Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπαχθεί η Μεσσηνιακή στο Νόμο 998/79 άρθρο 62 παρ. 1 όπως εφαρμόζεται σε όλα τα νησιά και την Κρήτη;
3. Γιατί ο Δασάρχης Καλαμάτας προβαίνει σε ενέργειες οι οποίες είναι εις βάρος των ιδιοκτητών των εκτάσεων, οι οποίοι είναι αγρότες και δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη των γονιών τους η οποία και τους ανήκει;
4. Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει το Υπουργείο Γεωργίας για την ανάπτυξη της περιοχής της Μεσσηνιακής Μάνης;».
Τα χρόνια πέρασαν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφυγε και ήλθε του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μπένος έγινε εξουσία αλλά… ξέχασε να προωθήσει αυτά που ρωτούσε τους προηγούμενους. Τα θυμήθηκε τώρα αλλά… πετσοκομμένα.
Αλήθεια, είναι άραγε εσωστρέφεια και εμμονή η άποψή μας ότι πρέπει η Μάνη να στηριχτεί στα νέα παιδιά της που έχουν φρέσκιες ιδέες; Η μέχρι τώρα λειτουργία της Μάνης ως δορυφόρου της Καλαμάτας και της Σπάρτης απέδωσε τα αναμενόμενα; Το αντίθετο θα έλεγα διότι ούτε η Σπάρτη και πολύ περισσότερο η Καλαμάτα δεν μπορούν να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση. Ούτε, βεβαίως τα φιλέτα της Μάνης που ήλθαν στην Καλαμάτα…
Αγαπητέ Γιώργο Κυριακόπουλε, οφείλουμε να είμαστε σκληρά ρεαλιστές: εμείς είμαστε η γενιά που οδήγησε την Ελλάδα στο ΔΝΤ, που την κατέταξε στο ράφι της ανυποληψίας. «Ημείς εμφυσήσαμε το νέφος εντός του οποίου επωάσθησαν όλοι αυτοί…» λέγει ο Διονύσης. Οπότε δεν μπορούμε να επιμένουμε στη διατήρηση του «εγώ μας» στην πρώτη καθοδηγητική γραμμή. Ας κάνουμε τόπο στους νέους ανθρώπους, στα νέα σχήματα που προκύπτουν. Εμείς δεν επιτύχαμε παρά τρώγαμε το σαρκίο της μητρός πατρίδας και άσπλαχνα, δυστυχώς, των επόμενων γενιών. «Κρατικοδίαιτοι του κερατά» οι περισσότεροι κι ανεξέλεγκτοι δεν δημιουργήσαμε σωστό περιβάλλον για οτιδήποτε. Κι αυτό θα πρέπει να μετράται σε όποιον βγαίνει στην Αγορά για να διαλαλήσει ιδέες. Όσον αφορά το πρόσωπό μου, δεν υπήρξα ποτέ κρατικοδίαιτος –δεν υπάρχει απόδειξη ή τιμολόγιο δικό μου για «αναληφθέν δημόσιο έργο ή μισθό». Όσον αφορά αυτά που προτείνει τώρα ο κ. Γραμματικάκης, έχω αγωνιστεί όπως και όσο μπορούσα πληρώνοντας πολύ μεγάλο τίμημα. Προς απόδειξη υπάρχουν τα γραπτά μου στις εφημερίδες και το Όριον.
ΥΓ. Εμείς, αγαπητέ Γιώργο, αγωνιζόμαστε να περάσει η γη που παραλάβαμε από τους προγόνους μας, στα παιδιά μας κι όχι σε άρπαγες ξενοτοπίτες. Νοιαζόμαστε να παραμείνουν τα χιλιόμετρα οι ξερολιθιές –διότι τα θεωρούμε ΜΕΓΙΣΤΑ Μνημείο- στη θέση τους. Οι πύργοι, οι στέρνες, τα πλακόστρωτα, τα αλώνια και τόσα άλλα που παραβλέπει η κρατική μέριμνα ακόμη και ως φυσικούς μάρτυρες να γνωρίσουν τη θαλπωρή της συντεταγμένης πολιτείας από χθες. Και τέλος, αγαπητέ Γιώργο, η πλειοψηφία των νεοβαρβάρων που κατέστρεψε το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική αυτής της χώρας, είχε κάλυψη, κυρίως κομματική…
ΥΓ2. Ο κ. Μπένος δεν πρότεινε «συνεργασία Καλαμάτας – Μάνης» αλλά, αφού απέφυγε να αναφέρει ακόμη και το όνομα του νέου Δήμου Δυτικής Μάνης, πρότεινε «υιοθεσία» Το ίδιο ακριβώς θέλει και η Γερμανία από την Ελλάδα. «Υιοθεσία». Μόνο που δεν θα είναι μάνα αλλά μητριά!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΝΟΜΙΑ
Νίκος Μαντάγαρης

Τα ζώα ''προβλέπουν'' τους σεισμούς!!!

Η παρατήρηση της συμπεριφοράς των ζώων ως ένδειξη για πιθανή σεισμική δραστηριότητα υφίσταται από την αρχαιότητα:
«Πρώτοι οι Ρωμαίοι ανέφεραν ότι τα θαλασσοπούλια σταματούν να πετούν πριν από έναν σεισμό, ενώ πολλές ιστορικές μαρτυρίες αναφέρουν ότι, πριν γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός, τα φίδια και τα διάφορα άλλα ερπετά εγκαταλείπουν τις φωλιές τους και πολλά νυχτόβια ζώα εμφανίζονται την ημέρα.
Οι Ινδιάνοι αναφέρουν ότι οι κροκόδειλοι βγάζουν παράξενες κραυγές λίγο πριν γίνει ένας σεισμός, ενώ παρόμοια συμπεριφορά παρατηρείται και στα κατοικίδια ζώα. Για παράδειγμα, λέγεται ότι, αν τα άλογα αρνούνται να μπουν στο στάβλο και τα σκυλιά γαυγίζουν μονότονα, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει σεισμός».
Επίσης, έχει λεχθεί πως “μετά τον μεγάλο σεισμό της Haicheng του 1975 αναφέρθηκαν συνολικά χιλιάδες περιπτώσεις παράξενης συμπεριφοράς των ζώων. Για παράδειγμα, οι γάτες και τα σκυλιά μετέφεραν τα νεογνά τους έξω από τα σπίτια, τα ποντίκια και τα φίδια εγκατέλειπαν τις φωλιές τους και τα γουρούνια ξεφώνιζαν παράξενα.”
Μάλιστα, η παρατήρηση της συμπεριφοράς των ζώων δεν έχει μείνει μόνο σε φιλολογικό επίπεδο. Αρκεί να σημειωθεί πως “το πρώτο επιστημονικό ίδρυμα για την μελέτη της αλλαγής της συμπεριφοράς των ζώων λίγο πριν από ένα σεισμό ιδρύθηκε στην Κίνα το 1968 και από τότε ένας μεγάλος αριθμός από παρόμοια κέντρα παρακολούθησης έχουν εγκατασταθεί σε όλη την Κίνα.
Πολλά από τα κέντρα αυτά είναι εγκατεστημένα κοντά σε ζωολογικούς κήπους για να μπορούν οι επιστήμονες να μελετούν και τη συμπεριφορά των αγρίων ζώων. Σαν κύριο πειραματόζωο οι Κινέζοι χρησιμοποίησαν το περιστέρι, το οποίο έχει εξαιρετικά ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα”.
Εν τω μεταξύ, δόθηκε συνέχεια στην συγκεκριμένη μέθοδο, καθώς “το παράδειγμα της Κίνας ακολούθησε και η Αμερική, όπου τον Σεπτέμβριο του 1976 συγκλήθηκε ειδικό συνέδριο αλλαγής της συμπεριφοράς των ζώων σε σχέση με επερχόμενο σεισμό και τοποθετήθηκαν κατά μήκος του μεγάλου ρήγματος του Αγίου Ανδρέου κλουβιά με ποντίκια, των οποίων μελετάται συνεχώς η συμπεριφορά”, ενώ “παρόμοιες παρατηρήσεις συμπεριφοράς έχουν αναφερθεί και για τα ψάρια”.
Ανάμεσα στους σεισμούς, τους οποίους είχαμε καταφέρει να προγνώσουμε μέσω της παρατήρησης της συμπεριφοράς των ζώων, ήταν αυτός της Ιταλίας τον Μάιο του 1976 και αυτός της Καλαμάτας τον Σεπτέμβριο του 1986. Στην Ιταλία, ο σεισμός ήταν της τάξης των 6,7 R, και αυτό που παρατηρήθηκε ήταν πως δύο με τρεις ώρες πριν τον σεισμό οι γάτες εγκατέλειψαν τα σπίτια, ενώ οι ποντικοί βγήκαν έξω από τις φωλιές τους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, μία ημέρα πριν παρατηρήθηκε πως τα σκυλιά γαύγιζαν έντονα και ανήσυχα. Χαρακτηριστικός είναι ο ακόλουθος πίνακας, ο οποίος απεικονίζει την κλίμακα ευαισθησίας των ζώων με παραμέτρους την απόσταση από το σεισμογόνο ρήγμα και τον χρόνο αντίδρασης.
(Αποσπάσματα από το βιβλίο του ερευνητή σεισμολογίας κ. Άκη Τσελέντη "Σύγχρονη Σεισμολογία", εκδόσεις Παπασωτηρίου)