Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Κατοχή και λειτουργία ραδιοφώνου....στις αρχές του αιώνα

Οι κάτοχοι ραδιοφώνων στην Ελλάδα, στις αρχές του αιώνα ήταν αναγκασμένοι να προμηθευτούν ειδική άδεια για τη λειτουργία του.

Σήμερα το γεγονός φαντάζει παράδοξο, ωστόσο την περίοδο εκείνη το ραδιόφωνο ήταν μια νέα συσκευή και σχεδόν άγνωστη τόσο στους πολίτες όσο και στο κράτος. Επιπλέον ήταν πολύ ακριβό (το 1927 ένα ραδιόφωνο Radiola με συσσωρευτή 4 βολτ και ξηρές στήλες 120 βολτ πουλιόταν 31.000 δρχ όταν ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο κόστιζε μόνο 18.000). Οι κάτοχοι ραδιοφώνων πλήρωναν ετήσια συνδρομή που εξαρτιόταν από το χώρο όπου ήταν εγκατεστημένο (σπίτι, κατάστημα, αυτοκίνητο κ.λπ.) και πάντως ήταν πολύ υψηλή. Κάθε άδεια ίσχυε για ένα ραδιόφωνο και σε περίπτωση κατοχής δεύτερου έπρεπε να εκδοθεί νέα. Οι κάτοχοι ραδιοφώνων έπρεπε να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Συγκοινωνιών για τυχόν αλλαγή ιδιοκτησίας της συσκευής, και για την αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας. Το 1936, επί μεταξικής δικτατορίας όλα αυτά κωδικοποιούνται με τον Α.Ν. 95 "περί συστάσεως Υπηρεσίας Ραδιοφωνικών Εκπομπών". Τώρα εκτός των άλλων προβλέπεται και ο έλεγχος των εγκαταστάσεων από υπαλλήλους της υπηρεσίας, αναγράφεται η μάρκα του ραδιοφώνου και καθορίζονται ρητώς οι υποχρεώσεις των κατόχων του.
ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΙΑ / ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ

Ζητείται Ελπίδα...

Το blog Ζητείται Ελπίδα, η δικαστής Μαριάνθη Παγουτέλη και η προσωπική της αντιδικία με τη δικηγόρο Ζωή Κωνσταντοπούλου
ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΡΥΠΝΟΥΜΕ...
Γράφει η Αλεξάνδρα-Μαρία Τράγκα
Πάει αρκετός καιρός που η συμπλόγκερ Ρίκη Ματαλλιωτάκη, έγκριτη δημοσιογράφος και συγγραφέας, με αφορμή το νέο χτύπημα του δημοσιογράφου Δ. Ψαρά, κατά του Μίκη Θεοδωράκη, με το οποίο τον κατηγόρησε για αντισημιτισμό, έκανε μία έρευνα για τη...δικαστή Μαριάνθη Παγουτέλη, που ήταν το πρώτο "θύμα" της, πέρα από κάθε δημοσιογραφική δεοντολογία, πένας του παραπάνω δημοσιογράφου, ο οποίος στο δημοσίευμά του, τη συνέδεσε αυθαίρετα και χωρίς να γίνει καν νόμιμη άρση του απορρήτου, με το blog Ζητείται Ελπίδα.Είδαμε λοιπόν στο άρθρο της κας Ματαλλιωτάκη, "Οι αγαπητικοί της Ελευθερίας" και απορήσαμε ότι η δικαστής αυτή κάθε άλλο παρά για φασιστικό τέρας μοιάζει, όπως η Εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία την παρουσίασε με το δημοσιογράφο του Ιού της. Αντίθετα πληροφορηθήκαμε από την έρευνα της κας Ματαλλιωτάκη ότι η δικαστής αυτή ήταν η ανακρίτρια - καταπέλτης που είχε αναλάβει το ναυάγιο τουΔΥΣΤΟΣ. και η οποία κατηγόρησε το Δ.Σ. της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ και τον τότε πρόεδρο του «Ελληνικού Νηογνώμονα» και σημερινό μέλος της διοίκησης Τριαντάφυλλο Λυσιμάχου και το γενικό τεχνικό διευθυντή του, Διονύση Μελισσηνό για έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία κατά συρροή και ότι οι δύο «ενεργώντας από κοινού με πρόθεση εκτέλεσαν περισσότερα από ένα εγκλήματα, με σκοπό το αθέμιτο όφελος. Επίσης είδαμε ότι ήταν η δικαστής που εξέδωσε την 2891/2003 απόφαση για το σκάνδαλο των πανωτοκίων με την οποία έβαλε φραγμό στους πλειστηριασμούς των τραπεζών.Δεν διαπίστωσε η παραπάνω δημοσιογράφος και μπλόγκερ τίποτε αρνητικό να κυκλοφορεί δημόσια γιʼ αυτή τη δικαστή, δυστυχώς για τον κ. Ψαρρά, εκτός από το δικό του λιβελλογράφημα εναντίον της, και την επίθεση που δέχθηκε από τους "αντιναζιστές" για την έκφραση της μειοψηφίας της υπέρ του βιβλίου Πλεύρη, (που είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο και αν τη διαβάσει κανείς καταλαβαίνει ότι η δικαστής μειοψήφισε υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης του λόγου και όχι υπέρ του βιβλίου Πλεύρη). Ό,τι προηγούμενο υπήρχε στο "ρουφιάνο" της Google γιʼ αυτή τη γυναίκα ήταν μόνο θετικό και μάλιστα για υποθέσεις που έκρινε με τρόπο που δείχνει ότι δεν δείλιασε μπροστά σε κανένα εφοπλιστικό, κυβερνητικό ή τραπεζικό συμφέρον! Αυτό λοιπόν κίνησε και το δικό μας δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και συνεχίζοντας την έρευνα εντός του διαδικτύου είδαμε και ακριβείς λεπτομέρειες σχετικές με την άποψη της μειοψηφίας της υπέρ του βιβλίου "Εβραίοι όλη η Αλήθεια" του Κ.Πλεύρη, για την οποία χτυπήθηκε με κτυπήματα κάτω από τη μέση, από την πρώτη στιγμή που εξέφρασε αυτή την άποψη.
Είδαμε λοιπόν
α) πώς Ο Φανατισμός των Αντιναζιστών Στοχοποίησε τη Δικαστή
β) ότι η μειοψηφούσα δικαστής Μαριάνθη Παγουτέλη στην 32σέλιδη απόφαση της, αιτιολόγησε πλήρως γιατί δεν έπρεπε να καταδικαστεί ο Πλεύρης. Η πρωτόδικη μάλιστα μειοψηφία της αυτή, όπως και στο ίδιο το «σκοτεινό» δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας αναφέρεται, επικυρώθηκε και από τις αποφάσεις των δύο ανώτατων δικαστηρίων της Χώρας, δηλαδή του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών και του Αρείου Πάγου, με βάση τη με αριθμό 3/2010 απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου και είναι απορίας άξιο, γιατί στοχοποιήθηκε μόνον η δικαστής αυτή και όχι και όλοι οι δικαστές που αποτέλεσαν τη σύνθεση των άλλων δύο ανώτατων δικαστηρίων, οι οποίοι ήταν και οι κύριοι συντελεστές της αθώωσης του Κ. Πλεύρη!


Στο Blog Αντιπληροφόρηση βρήκαμε την απόφαση της κας Μ. Παγουτέλη.
Στη σελίδα του Ζαν Κοέν βρήκαμε τα πρακτικά της δίκης.
Και
γ) Η πιο απίστευτη πλευρά της υπόθεσης, ήταν το κυνηγητό της δικογραφίας για να προσθέσει η δικαστής την 32σέλιδη αθωωτική σκέψη της. Μετά από όλα αυτά, και επειδή οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ερευνούν την αλήθεια και να βλέπουν πίσω από όσα κάποιοι θέλουν να "πλασσάρουν" στον κόσμο για τους δικούς τους σκοπούς, προχωρήσαμε την έρευνα και εκτός διαδικτύου, προκειμένου να μάθουμε λεπτομέρειες για την προσωπική αντιδικία της δικαστή με τη δικηγόρο Ζωή Κωνσταντοπούλου, κόρη του πρώην βουλευτή Νίκου Κωνσταντόπουλου, που επίσης πέρα από κάθε δημοσιογραφική δεοντολογία και κατά παράβαση του νόμου περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, ο κ. Ψαράς δημοσίευσε, πριν ακόμη εκδοθεί κάποια δικαστική απόφαση, για την αντιδικία αυτή.

ΜΑΘΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΥΤΗ ΑΝΤΙΔΙΚΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗΣ ΠΑΓΟΥΤΕΛΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΣΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΗ 2011, ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ 6.

Θα είμαστε εκεί, για να πληροφορηθούμε από κοντά τις λεπτομέρειες αυτής της "προσωπικής" αντιδικίας, γιατί υποπτευόμαστε ότι δεν είναι και τόσο προσωπική, αλλά ίσως αφορά και εμάς τους bloggers, αλλά και γενικά το δημόσιο συμφέρον...
kontiloforos

12 «γκρίζες» ζώνες στην αναγνώριση πλασματικών χρόνων για τις συντάξεις

Οι διατάξεις που αποτελούν «τροχοπέδη» στα σχέδια των ασφαλισμένων αλλά και στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων των ταμείων
Ο ι 12 «γκρίζες» ζώνες στις οποίες έχει αποφασίσει να ρίξει... φως ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης «όπου χρειάζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις» (οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο του ΣΕΠΕ) και «όπου δεν χρειάζεται με νέες ερμηνευτικές εγκυκλίους» έχουν ως εξής: