Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Με επιτυχία έκλεισε το Πρόγραμμα «ΠΥΛΟΣ-safe internet»

Η Απολογιστική παρουσίαση
όλων των «σταθμών» θα γίνει
τον Μάη στην Καλαμάτα
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 11 Μάρτη , η ενημερωτική επίσκεψη για το θέμα του Ασφαλούς Διαδικτύου στον τελευταίο περιφερειακό σταθμό, που ήταν η Πύλος. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Γραφείο Γυναικείων θεμάτων και Οικογένειας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, σε συνεργασία με την Αγωγή Υγείας Β΄βαθμιας Εκπαίδευσης και τα κατά τόπους σχολεία. Ειδικότερα δε, στην περίπτωση της Πύλου , το πρόγραμμα ετέθη υπό την αιγίδα του Δήμου ενώ ιδιαιτέρως σημαντική στην υλοποίηση του υπήρξε η συμβολή του Συλλόγου Κυριών.
Το πρωί της Παρασκευής, ο Γιώργος Κορμάς, ιατρός, επιστ. συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε με τους μαθητές της Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου Πύλου και παρατήρησε ότι υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον από τα παιδιά καθώς το Internet πλέον αποτελεί κομμάτι της ζωής τους . Ο ίδιος σημειώνει ότι, δεν προτείνουμε να μην έχουν τα παιδιά αυτή τη δυνατότητα αλλά να τους παρέχεται μαζί με συστηματική ενημέρωση και παράλληλη ενημέρωση των γονέων, ώστε να υπάρχει ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας για την καλύτερη χρήση του μέσου και την πρόληψη κινδύνων. Τα παιδιά παρατήρησαν ότι αφιερώνουν χρόνο για τη διαδικτυακή ενημέρωση τους , την επικοινωνία τους με φίλους αλλά και την ψυχαγωγία τους. Γνωρίζουν ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι και συμφωνούν ότι η σχετική πληροφόρηση θα πρέπει να ξεκινά από τη μικρότερη δυνατή ηλικία για να μπορούν να τους εντοπίσουν εγκαίρως.
Η ενημέρωση, από το Γιώργο Κορμά, συνεχίστηκε με τους γονείς που προσήλθαν στο απογευματινό πρόγραμμα, όπου συζητήθηκαν θέματα όπως τα νέα μοντέλα επικοινωνίας των παιδιών όπως το facebook, τα όρια του ακίνδυνου και του επικίνδυνου, η ανάγκη ενημέρωσης όλων ώστε να μην απαξιώνουμε τα Μέσα που με σωστή χρήση είναι ωφέλιμα, συμπτώματα που πρέπει να ανησυχούν την οικογένεια και τρόποι επικοινωνίας με αρμόδιους φορείς που έχουν συσταθεί γι΄ αυτό το σκοπό.
Η Αγγελική Ρουμελιώτου, Κοινωνική λειτουργός και μέλος του Γραφείου Γυναικείων θεμάτων και Οικογένειας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας , μίλησε στο πλαίσιο του απογευματινού προγράμματος, για τη σημασία κατανόησης των αναγκών του κάθε παιδιού και εφήβου, οι οποίες αλλάζουν από μια χρονική περίοδο σε μια άλλη αλλά και σε κάθε φάση της ζωής του παιδιού. Η ανάγκη για επικοινωνία είναι αυτή που ωθεί το παιδί να συνάπτει σχέσεις με το άμεσο περιβάλλον του αλλά και το ευρύτερο, όπως οι φίλοι του , οι οποίοι μάλιστα στην εφηβεία θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο . Οι γονείς , είπε η Αγγελική Ρουμελιώτου , υποστηρίζουν το παιδί μέσα από την ίδια την παρουσία τους, φυσική και συναισθηματική αλλά και την υγιή οριοθέτηση που είναι απαραίτητη για το σωστό και ασφαλές μεγάλωμα ενός παιδιού. Οι έννοιες επικοινωνία, ενημέρωση, φίλοι, όριο, ασφάλεια, ανάγκες ορίζουν το πλαίσιο κατανόησης της σχέσης του εφήβου με το περιβάλλον του , συνεπώς και της σχέσης του με το διαδικτυακό κόσμο.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Άγγελος Χρονάς, Πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Πύλου –Νέστορος.
Το πρόγραμμα Μεσσηνία –safe internet θα ολοκληρωθεί με την απολογιστική εκδήλωση στις 9 Μάη, στην Καλαμάτα, όπου θα παρουσιαστούν όλοι οι ενημερωτικοί σταθμοί , οι συνεργασίες, τα αποτελέσματα, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου