Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Eνιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους

Με νόμο μέχρι τον Ιούνιο

Με το ενιαίο μισθολόγιο (η έκθεση θα αποτελέσει βάση συζήτησης για την διαμόρφωση του) η “ψαλίδια” θα μειωθεί κάτι που σημαίνει περικοπές στους υψηλόμισθους και μικρές αυξήσεις για τους χαμηλόμισθους.

Να μειώσει την απόσταση μεταξύ των «ρετιρέ» και των ….ισογείων του δημοσίου τομέα θα επιχειρήσει η κυβέρνηση με το ενιαίο μισθολόγιο. Και αυτό καθώς όπως σε έκθεση για το μισθολογικό καθεστώς η οποία βρίσκεται στα χέρια των συναρμόδιων υπουργών Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται πως οι διαφορές των αμοιβών για τους πρωτοδιόριστους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης προσεγγίζουν τα 800 ευρώ τον μήνα ανάλογα το υπουργείο στο οποίο προσλαμβάνονται. Μάλιστα για τους υπαλλήλους με 33 χρόνια η διαφορά ξεπερνά και τα 1500 ευρώ. Μοιραία θα εκδηλωθεί νέος γύρος περικοπών για τους υπαλλήλους των «προνομιούχων» υπουργείων όπως το Οικονομικών , το Δικαιοσύνης και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες στην κορυφή της μισθολογικής πυραμίδας βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών όπου οι αποδοχές ενός νεοεισερχόμενου υπαλλήλου με πτυχίου πανεπιστημίου φθάνουν στα 2070 ευρώ τον μήνα. Ακολουθούν οι αμοιβές στα υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης , Δικαιοσύνης και των γεωτεχνικών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Για τις υπόλοιπες ειδικότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο εισαγωγικός μισθός (ΠΕ) ανέρχεται στα 1520 ευρώ. Τις χαμηλότερες αποδοχές ...λαμβάνουν στα υπουργεία Παιδείας 1310 ευρώ τον μήνα, Εργασίας και Εθνικής Άμυνας χωρίς όμως ορισμένα ειδικά επιδόματα. Όπως γίνεται αντιληπτό με το ενιαίο μισθολόγιο (η έκθεση θα αποτελέσει βάση συζήτησης για την διαμόρφωση του) η “ψαλίδια” θα μειωθεί κάτι που σημαίνει περικοπές στους υψηλόμισθους και μικρές αυξήσεις για τους χαμηλόμισθους. Η προσαρμογή θα επιδιωχθεί να γίνει σταδιακά όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή θα υπάρξει ενιαία μισθολογική πολιτική για τους νεοεισερχόμενους και τμηματική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου για τους εν ενεργεία . Γιατί θα προκύψουν μειώσεις αποδοχών σε ορισμένα υπουργεία για δεύτερη στη σειρά χρονιά. Να υπενθυμίσουμε πως το 2010 οι περικοπές των επιδομάτων έφθασαν τον 20% και παράλληλα ψαλιδίστηκαν οι υπερωρίες και τα δώρα . Εξάλλου στην έκθεση αναφέρονται όλα τα επιδόματα που χορηγούνται η διαστρωμάτωση των αμοιβών σε κάθε υπουργείο καθώς και αναλυτικά παραδείγματα για το τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες . Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι δαπάνες μισθοδοσίας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Επίσης θα προσδιορίζονται οι υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό και εκείνες με σημαντικές ελλείψεις. Τα στοιχεία της έκθεσης θα αποτελέσουν την βάση για την έναρξη του διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ για την κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου. Στόχος είναι να γίνουν αλλαγές για να μπορέσει να λειτουργήσει ευρύτατα ο θεσμός των μετατάξεων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες από την έλλειψη προσωπικού που παρατηρείται σε αρκετά υπουργεία λόγω της εφαρμογής του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Το νέο μισθολόγιο θα πρέπει να αποτελεί νόμο του κράτους έως τα τέλη Ιουνίου για να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο. Στις επερχόμενες αλλαγές προεξέχουσα θέση έχουν η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και η επανεξέταση του αριθμού των μισθολογικών κλιμακίων με την διεύρυνση των ετών παραμονής σε ένα κλιμάκιο από τα 2 έτη σε 3 ή 4 χρόνια.
Κώστας Τσαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου