Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Ένας αεροπόρος του ’40 αφηγείται τις αναμνήσεις του

Με τη φράση «Alors c' est la guerre» («Επομένως έχουμε πόλεμο») ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς απέρριψε, τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, το τελεσίγραφο του πρέσβη του Μουσολίνι, Εμμανουέλε Γκράτσι. Η Ελλάδα αποδείχθηκε προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τον πόλεμο και έδωσε την πρώτη νικηφόρα μάχη της Ευρώπης, για να καμφθεί, τελικά, από τις ενωμένες δυνάμεις του άξονα. Δεν ήταν όμως έτοιμη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της τριπλής κατοχής και κατέβαλε βαρύ τίμημα.
Χωρίς πολιτική ηγεσία, ιδιαίτερες γνώσεις και οδηγίες, ο ελληνικός λαός με ενθουσιασμό πήρε μέρος στην αντίσταση. Πολλοί Έλληνες προσχώρησαν αυθόρμητα στις αντιστασιακές οργανώσεις που δημιουργήθηκαν και αρκετοί, κυρίως στρατιωτικοί, κατέφυγαν στη Μέση Ανατολή, για να συνεχίσουν τον πόλεμο.
Η συνεισφορά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας υπήρξε καταλυτική στις επιχειρήσεις της Αλβανίας της Μέσης Ανατολής και μετέπειτα. Ο Βύρων Σαχαρίδης έγραψε την δική του πολεμική ιστορία και καταθέτει την πολύτιμη μαρτυρία του. Υπηρέτησε στην αεροπορία ως ιπτάμενος αξιωματικός από το 1939 έως το 1967, οπότε η δικτατορία τον αποστράτευσε, με το βαθμό του ταξίαρχου.

Τη συνέντευξη πήραν οι δημοσιογράφοι του ΑΠΕ, Κυριάκος Θεοδωρακάκος και Μαίρη Τζόρα.
Δείτε το βίντεο:

Ο Βύρων Σαχαρίδης είναι συγγραφέας του βιβλίου «To Οδοιπορικό ενός Αεροπόρου (1939-1967)», εκδόσεις Πελασγός. Στο αυτοβιογραφικό αυτό έργο ο συγγραφέας με ένα λόγο που σε συνεπαίρνει σχεδόν κινηματογραφικό περιγράφει τις μάχες του 1940 και τη μάχη της Κρήτης τις επιχειρήσεις της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στην αφρικανική ήπειρο αργότερα στα ελληνικά νησιά και τέλος τις μάχες του εμφυλίου. 
Δικτυακή πύλη της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ) 
http://www.ert.gr/news-politismos/item/24755-Enas-aeroporos-toy-40-afhgeitai-tis-anamnhseis-toy
http://antipolon.blogspot.gr/2012/10/40.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου