Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

Τι σημαίνει PSI, ρήτρες CACs και ο στόχος της απαρτίας

Tο PSI είναι το όνομα του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, δηλαδή του ''κουρέματος'' του ελληνικού χρέους κατά 100 δις ευρώ.

Τα καθόλου εύηχα CACs δεν είναι τίποτε άλλο παρά ρήτρες που ενεργοποιεί το ελληνικό δημόσιο, με τις ''πλάτες'' της Ευρώπης, για να υποχρεώσει, όλους όσους έχουν ομόλογα ελληνικού δικαίου, να αποδεχτούν το κούρεμα.


Για να ενεργοποιηθούν όμως αυτές οι ρήτρες υπάρχει μία αναγκαία προυπόθεση, να υπάρχει η λεγόμενη απαρτία.Δηλαδή να ξεπεράσει το όριο του 66% το ποσοστό των κατόχων ομολόγων που εθελοντικά μπαίνουν στο κούρεμα.Εδώ αξίζει να έχουμε πάντα κατά νου πως ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης ήταν να φτάσει η εθελοντική συμμετοχή στο 90%, όμως όλα δείχνουν πως το 80% θα είναι και επιτεύξιμο και καλοδεχούμενο.

Μετά, με το ποσοστό αυτό, του 80%, στην ''τσέπη'' το eurogroup θα ανάψει το πράσινιο φως στην ελληνική κυβέρνηση για την ενεργοποίηση των ρητρών CACs ώστε να κουρευτούν και αυτοί που δεν το επιθυμούσαν ώστε να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή μείωση του ελληνικού χρέους.
NEWSIT

Διαβάστε επίσης :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου