Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ


Αξιότιμοι κύριοι των υγειονομικών επιτροπών, εσείς που είστε αρμόδιοι  για τις καινούργιες λίστες φαρμάκων, σας συνιστώ να ακούσετε  και εμάς τους παλαιούς, πριν αποφανθείτε μετά από τη μελέτη
σας ότι δεν χρειάζονται τα πολλά φάρμακα μια και είναι  οικονομικά ασύμφορο να ζουν οι γέροντες από τα –ήντα και πάνω.
• Στα χρόνια του Μεσοπολέμου, το γενικό φάρμακο με  τη μεγαλύτερη κατανάλωση ήταν το κινίνο, το πράσινο, το πολύ χλωμό και κάπως φθηνό, αλλά και το επικαλυμμένο  με ζάχαρη, χρώματος ροζ και ασφαλώς ακριβότερο. Σας συνιστούμε, λοιπόν, να αφήσετε το κινίνο χρώματος ροζ και να βάλετε στη λίστα το πράσινο, το πικρό. Έτσι, δεν θα χρειάζονται τα τόσα αντιβιοτικά και αντιπυρετικά.
• Μην ξεχνάτε την ελατόπισσα, αγαπητοί χειρούργοι, όπως επίσης τις κάθε είδους τσιγκαλοιφές οι δερματολόγοι.
• Δώστε τώρα μεγάλη προσοχή στη θαυματουργή πικραγγουριά. Με λίγα λόγια, σας γράφω την ιστορία της: Η πικραγγουριά είναι φυτό θαμνώδες και εδώ στην περιοχή μας, την εποχή του ’50, ήταν γεμάτος ο τόπος πάνω από το Πήδημα της Γριάς, τη σημερινή Καραολή και Δημητρίου. Είναι ένα μικρό αγγουράκι με αγκάθια, κατάπικρο. Μην ξεχάσετε να το βάλετε στη λίστα!
• Μην ξεχάσετε, επίσης, στη λίστα σας το νερό του Καματερού, προϊόν της Χούντας για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Η διανομή του γινόταν δωρεάν με υδροφόρα. Πιο δυνατό κι από την πικραγγουριά, είχε τεράστια ζήτηση. Η Χούντα διαλαλούσε πως το θαυματουργό νερό θα φθάσει παντού.Ώσπου μια μέρα, συνοδεία της Αστυνομίας, το νερό του Καματερού έφτασε και στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στον Άγιο Αρτέμη, στη Γούβα. Ε, το τι έγινε, δεν περιγράφεται!
 Μπουλούκια ο κόσμος από το Παγκράτι, την Καισαριανή  και το Βύρωνα, είχε περικυκλώσει όλο το προαύλιο  του Αγίου Αρτεμίου. Χαμός δε θα πει τίποτα! E, μα ο κόπος άξιζε. Με λίγο ράντισμα, όπως οι γυναίκες ραντίζουν τους κουραμπιέδες, ο ασθενής γινότανε καλά.Οι γιατροί του αντικαρκινικού είχαν… ξεσπαθώσει. Άφηναν την ιατρική αγωγή τους και έπιναν νερό του Καματερού. Άρχισαν οι κομπογιαννίτες να οργιάζουν και το νερό  του Καματερού το έβρισκες πια με δυσκολία.Ας γίνουμε, όμως λίγο σοβαροί κι ας δούμε τη σημερινή πραγματικότητα. Οι επιτροπές είναι έτοιμες να αφαιρέσουν  από τη λίστα φάρμακα δοκιμασμένα, όπως το Zantac για το έλκος του στομάχου, καθώς και για την ίδια πάθηση το Losec της Astra. Τα φαρμακευτικά προϊόντα των καρδιαγγειακών, με πρώτα το Renitec της Merck και το Capoten της Bristol, τα αντιχοληστεριναιμικάφάρμακα Zocoz, Movacor και το Pravachol, τα αντιβιοτικά Augmentin, τα αντικαταθλιπτικά Prozac, Soloft  και Seroxat και τόσα και τόσα. Μα οι αθεόφοβοι, έκοψαν την αλοιφή Voltaren, γιατί υπάρχουν  άλλες φθηνότερες κατά εκατό δραχμές.
E, καιρός είναι να γυρίσουν πίσω στην… πικραγγουριά, στο κινίνο και στο νερό του Καματερού. Δηλαδή, σε φάρμακα που κάνουν  για κάθε νόσο και για κάθε μαλακία…

Η πικραγγουριά του λαϊκού ποιητή Στάθη Έγγαρχου
Είναι φάρμακο σπουδαίο φίλοι
μου η πικραγγουριά
και γιατρεύει ανεξαιρέτως
νέους, γέρους και παιδιά,
αφαιρεί τον κάθε πόνο και τον
άρρωστο γλιτώνει
κι απ’ το βέβαιο χαμό του η πικραγγουριά τον σώνει.

Θεραπεύει τον καρκίνο, τον
κοκίτη, την καρδιά,
τη χολέρα, την πανούκλα η
γνωστή πικραγγουριά.
Τους χονδρούς αδυνατίζει, τους
αδύνατους παχαίνει
και κατάντησε μπροστά της
φάρμακο άλλο να μη βγάνει.

Τα αρθριτικά γιατρεύει ως και
τους ρευματισμούς
ιλαρά ή μαγουλίτες η γνωστή
πικραγγουριά
θεραπεύει και τους κάλους
τους μικρούς και τους μεγάλους.

Αλλά υπάρχει και το άλλο:
αν δεν ξέρεις να τη φτιάξεις
πιθανότητα μεγάλη, φίλε μου,
να τα τινάξεις.
Μα τι να κάνει ο πτωχός,
πίνει και ξαναπίνει,
αφού δεν έχει
τη δραχμή ούτε
για ασπιρίνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου