Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Οκτώ της 17 Νοέμβρη μένουν στη φυλακή

Ο βενιαμίν της οικογένειας Ξηρού, Βασίλης, αποφυλακίστηκε προχθές έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του

Ρεπορτάζ: Μίνα Μουστάκα

Εννέα χρόνια πριν, η είδηση για τις συλλήψεις στην υπόθεση της 17Ν ήταν το κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας. Οι φωτογραφίες των κατηγορουμένων με τα λευκά αλεξίσφαιρα γιλέκα και τα τζιπ της Αντιτρομοκρατικής που τους μετέφεραν από τα δικαστήρια στις φυλακές του Κορυδαλλού γέμιζαν τα πρωτοσέλιδα σε όλο τον Τύπο.To διάστημα που μεσολάβησε, ο δικαστικός κύκλος για τους συλληφθέντες έκλεισε οριστικά με την ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών που εκδόθηκε τον Μάιο του 2007. Ο τελικός απολογισμός των ποινών κατά συγχώνευση για τους 13 καταδικασθέντες ήταν 44 φορές ισόβια και 264 χρόνια κάθειρξη, έναντι 55 ισοβίων και 301 ετών κάθειρξης που είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο.

Από τότε μέχρι σήμερα οι περισσότεροι από τους 20 κατηγορουμένους που κάθησαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών έχουν ξαναγυρίσει στην καθημερινότητά τους. Αλλοι από αυτούς έχοντας προηγουμένως εκτίσει - όπως προβλέπει ο νόμος - τα 3/5 από τις καταδίκες που τους είχαν επιβληθεί και άλλοι έχοντας αποδοθεί «λευκοί» από την ίδια τη Δικαιοσύνη με αθωωτικές αποφάσεις. Ο τελευταίος που πήρε το αποφυλακιστήριο στα χέρια του ήταν ο βενιαμίν της οικογένεια Ξηρού, Βασίλης, ο οποίος είναι και πάλι ελεύθερος με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής. Ο Βασίλης Ξηρός, με βάση την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών. Επειτα από εννέα χρόνια στη φυλακή, αρκετά μεροκάματα εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων (σ.σ.: για όποιον κρατούμενο εργάζεται εκ του νόμου η μία μέρα στη φυλακή μετράει για δύο) και έχοντας τηρήσει πιστά όλες τις πενθήμερες άδειες που είχε λάβει, οι δικαστές έκριναν ότι πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για να πάρει… εξιτήριο.
Από τους είκοσι κατηγορουμένους που το καλοκαίρι του 2002 συνελήφθησαν, μόνο οκτώ εξακολουθούν να βρίσκονται στον Κορυδαλλό. Εξι είναι οι ισοβίτες:
 Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: ο καταδικασθείς ως «καθοδηγητής» της 17Ν μετρώντας στο «ποινολόγιό» του 17 φορές ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη, κρατείται στην ειδική πτέρυγα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού, ενώ πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι δεν επιθυμεί να μεταφερθεί σε πτέρυγα με ποινικούς κρατούμενους.

 Βασίλης Τζωρτζάτος: εκτίει την ποινή του - 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη - επίσης στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

 Δημήτρης Κουφοντίνας: είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη της συμμετοχής του στην οργάνωση και είχε καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη. Παραμένει κρατούμενος επίσης στις γυναικείες φυλακές.

 Χριστόδουλος Ξηρός: πρόσφατα μεταφέρθηκε σε πτέρυγα των αντρικών φυλακών του Κορυδαλλού. Εκτίει ποινή 6 φορές ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη.

 Σάββας Ξηρός: είναι καταδικασμένος 5 φορές σε ισόβια και άλλα 25 χρόνια κάθειρξη. Λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει έχει μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Κρατουμένων των Φυλακών του Κορδαλλού. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα απορρίφθηκε αίτηση για διακοπή της ποινής του, ώστε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει μετά τον τραυματισμό του από την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του, το βράδυ της 29ης Ιουνίου 2002.

 Ηρακλής Κωστάρης: εκτίει ισόβια κάθειρξη και είναι ο πρώτος από τους αποκαλούμενους «ισοβίτες» της 17Ν, ο οποίος λαμβάνει τις προβλεπόμενες από τον νόμο πενθήμερες άδειες. Και αυτός εδώ και λίγο καιρό έχει μεταφερθεί από τις γυναικείες στις αντρικές φυλακές του Κορυδαλλού, όπου και εργάζεται στους φούρνους των φυλακών εγγράφοντας μεροκάματα που θα του χρειαστούν όταν φτάσει η ώρα να υποβάλει αίτηση για αποφυλάκιση.

Και οι έξι ισοβίτες, όπως και όλοι ανεξαιρέτως οι κρατούμενοι, θεμελιώνουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος για χορήγηση πενθήμερης άδειας όταν συμπληρώσουν οκτώ χρόνια εγκλεισμού στις φυλακές. Για την αποφυλάκισή τους όσοι καταδικασθέντες, όπως ο Ηρακλής Κωστάρης, μετρούν μία φορά ισόβια μπορούν μόλις συμπληρώσουν 16 χρόνια πραγματικής κράτησης να καταθέσουν αίτημα για να βγουν από τη φυλακή. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 20 χρόνια στη φυλακή για να θεμελιώσουν δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης.

Πρόσκαιρη κάθειρξη: στον Κορυδαλλό κρατούνται ακόμη ο δάσκαλος από τη Θεσσαλονίκη Κώστας Τέλιος και ο Πάτροκλος Τσελέντης, στους οποίους είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και είχαν επιβληθεί ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης. Και οι δύο τον τελευταίο χρόνο λαμβάνουν τακτικές πενθήμερες άδειες. Ο Πάτροκλος Τσελέντης, μετρά αντίστροφα τον χρόνο μέχρι την αποφυλάκισή του υπολογίζοντας ότι στο τέλος του 2011 μπορεί να είναι ελεύθερος. Ελεύθερος αναμένεται να είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 και ο Κώστας Τέλιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου