Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Αποκατάσταση της αδικίας στο ιδιοκτησιακό της Μάνης

Δεσμεύσεις Μωραΐτη για ευνοϊκή ρύθμιση
Τη δέσμευσή του ότι στις επόμενες δεκαπέντε μέρες θα υπάρξει ευνοϊκή ρύθμιση αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μάνης που εκκρεμεί εδώ και δέκα χρόνια, εξέφρασε σε αθηναϊκή εφημερίδα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Θάνος Μωραΐτης.«Είναι ένα ζήτημα τεσσάρων αιώνων αλλά θα το λύσουμε», επεσήμανε ο υφυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αναμένεται η εισήγηση των υπηρεσιών του υπουργείου, προκειμένου να δρομολογηθεί η επίλυση του ζητήματοςπου απασχολεί τους Μανιάτες.
Το θέμα αφορά στην αξίωση του ελληνικού Δημοσίου να προσκομίσουν οι μανιάτες τίτλους ιδιοκτησίας, ενώ εδώ και αιώνες η ιδιοκτησία στην περιοχή καθοριζόταν δια λόγου και αυτό «Είναι ένα ζήτημα τεσσάρων αιώνων αλλά θα το λύσουμε», επεσήμανε ο υφυπουργός γιατί, όπως αναφέρει και ο ίδιος ο κ. Μωραΐτης, «όλως περιέργως και αναιτιολόγητα, το 1979 η Μάνη εξαιρέθηκε από τη ρύθμιση του Ν. 998/79, στην οποία εντάχθηκαν οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα Ιόνια Νησιά και η Κρήτη».Ουσιαστικά η υπόθεση «ΑΡΠΑΓΗΣ», άρχισε το 1991, και έφθασε στο αποκορύφωμα το 2005, όταν ο τότε δικαστικός αντιπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Παναγιώτης Αντ. Δούκας, ως πληρεξούσιος του ελληνικού κράτους, κατέθεσε αγωγή εναντίον κατοίκων από την Καρδαμύλη και τις Κιτριές, υποστηρίζοντας ότι «η επίδικη έκταση αποτελεί τμήμα μεγαλύτερης, που ανήκε σε οθωμανούς και την κατέλαβα ως ελληνικό Δημόσιο». Το περίεργο της υποθέσεως είναι ότι, την εποχή που εγράφοντο αυτά, Δντής δασών Μεσσηνίας ήταν ο…πρόεδρος του Συλλόγου Μανιατών Καλαμάτας,κ. Παν. Μπαζίγος …Από την πλευρά του, ο πρόεδρος τoυ Συλλόγου «Ευνομία» κ. Νίκος Μαντάγαρης τονίζει ότι «επιχειρείται και αλλοίωση της ιστορίας της Μάνης, όταν όλοι γνωρίζουν ότι η περιοχή ουδέποτε κατακτήθηκε από το σουλτάνο». Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις 14 του περασμένου μήνα, με πρωτοβουλία του βουλευτή Λ. Γρηγοράκου, ο κ. Μωραΐτης δέχτηκε επίσκεψη από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά, από τους βουλευτές του νομού μας κ.κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο, Θανάση Δαβάκη, Γρηγόρη Αποστολάκο και καθώς και από τους βουλευτές Μεσσηνίας κ. Νάντια Γιαννακοπούλου και Αττικής κ. Μάκη Βορίδη.
Στη συνάντηση τέθηκε υπ’ όψιν του υφυπουργού το ζήτημα της εφαρμογής του άδικου τεκμηρίου κυριότητας υπέρ του Δημοσίου για τις δασικές εκτάσεις στη Μάνη και την άσκηση αγωγών εκ μέρους του Δημοσίου για την αναγνώριση της υποτιθέμενης κυριότητάς του επί δασικών εκτάσεων που κείνται στη Μάνη. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στο ότι τι τα όσα ισχύουν για τις περιοχές που αναφέρονται στο άρθρο 62 του ν. 998/1979 για το βάρος αποδείξεως της ιδιο-κτησίας πρέπει να ισχύσουν και για όλη την Μάνη Μεσσηνιακή και Λακωνική, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα ιδιοκτησιακά προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο μέλλον και να διευκολυνθούν στο έργο τους τόσο οι Δασικές όσο και οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου. Τέλος ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε ότι εκτός των άλλων, μετά την θετική έκβαση της υποθέσεως, θα αναγνωριστεί στην ενιαία Μάνη ότι δεν ήταν ποτέ υπό τουρκι-κή κατοχή και να αποκατασταθούν ιστορικές αλήθειες.Στη συζήτηση συμμετείχαν ακόμα ο κ. Νίκος Μαντάγαρης, και ο γενικός διευθυντής του «Ελλάδα ΤΒ» κ. Αντώνης Φελούρης,(Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος) από το Σύλλογο «Ευνομία», που ενημέρωσαν τον υπουργό και τους βουλευτές για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μανιάτες, και τους παρείχαν όλα τα ιστορικά, νομικά και άλλα στοιχεία, μαζί με τις χιλιάδες υπογραφές και τους φακέλους διαμαρτυρίας των Μανιατών, τα οποία και παρέδωσαν στον κύριο Μωραϊτη. Τέλος παρευρέθη στη συνάντηση ο δασολόγος δρ. Ελευθέριος Σταματόπου-λος, ως ειδικός επιστήμων που χρόνια ασχολείται με το θέμα της Μάνης, και είναι και ο εξειδικευμένος Σύμβουλος της «Ευνομίας», ενώ αξιοσημείωτη και εμπεριστατωμένη υπήρξε η συμβολή του ειδικού Γραμματέα του υπουργείου ως και των υπηρεσιακών παραγόντων. Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι η περιοχή της Μάνης οφείλει να αποτελέσει εξαίρεση ως προς την εφαρμογή του τεκμηρίου κυριότητας που ισχύει υπέρ του Δημοσίου επί των δασών και δασικών εκτάσεων και να ενταχθεί στο άρθρο 62, ώστε το βάρος αποδείξεως της ιδιοκτησίας να μη βαρύνει τους πολίτες-ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά το Δημόσιο. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η μεγάλη στιγμή για την ουσιαστική Λευτεριά της Μάνης πλησιάζει. Η Μάνη ουσιαστικά αρχίζει να πιστεύει ότι ενσωματώνεται στην Ελλάδα. Ο ΑΓΩΝΑΣ ! των Μανιατών με πρωτεργάτη την « Ευνομία», φαίνεται ότι δικαιώνεται. Η Μάνη αρχίζει να ελπίζει και να ονειρεύεται ….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου