Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Μπόνους στις τράπεζες από υπερχρεωμένους!

Σημαντικό «μπόνους» για τους τραπεζικούς ισολογισμούς περιμένουν τώρα οι τραπεζίτες, χάρη στη νομοθετική ρύθμιση για τους υπερχρεωμένους καταναλωτές, που αρχίζει, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες για την εφαρμογή της, να… «ανασταίνει» δάνεια που θεωρούνταν «νεκρά».
Πληροφορίες του «Β» αναφέρουν, ότι οι τράπεζες υποδέχθηκαν αρκετά οργανωμένα την εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης, προσφέροντας στους καταναλωτές ακόμη ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, ενώ αρκετοί υπερχρεωμένοι υποχρεώνονται να δεχθούν τις προτάσεις αυτές, για να αποφύγουν την «κακή» πλευρά της νομοθετικής ρύθμισης:
n Μετά τα πρώτα «παρατράγουδα», όπου σε αρκετά τραπεζικά καταστήματα καταγράφηκαν σοβαρά προβλήματα στην υποδοχή αιτήσεων από υπερχρεωμένους καταναλωτές για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, φαίνεται ότι «ξεμπλοκάρεται» πλέον η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μέχρι το τέλος του χρόνου είναι πολύ πιθανό να ξεπεραστούν οι αρχικές εκτιμήσεις για το συνολικό αριθμό των αιτήσεων: αντί των 100.000 αιτήσεων που υπολογίζονταν, σε σύνολο περίπου 300.000 καταναλωτών με «κόκκινα» δάνεια, είναι πιθανό ο αριθμός των αιτήσεων να φθάσει και τις 150.000.
Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν, ότι σε πολλές περιπτώσεις οι δανειολήπτες τελικά θα δεχθούν τις προτάσεις των τραπεζών για ρύθμιση εκτός δικαστηρίου, παρότι ο νόμος προσφέρει το δέλεαρ της υπό όρους διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους. Και αυτό, γιατί οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται πλέον, ότι με βάση το νόμο θα υποχρεωθούν να ρευστοποιήσουν όλη την ακίνητη περιουσία τους, πλην της κύριας κατοικίας, αλλά και να δώσουν στους πιστωτές πλήρη εικόνα της εισοδηματικής και περιουσιακής τους κατάστασης, αντιμετωπίζοντας δυσμενείς επιπτώσεις, αν αποδειχθεί ότι δεν ήταν ειλικρινείς. «Τελικά, η διαγραφή χρεών με δικαστικές αποφάσεις θα καλύψει λίγες περιπτώσεις πραγματικά φτωχών δανειοληπτών», αναφέρουν τραπεζικές πηγές.
Οι καταναλωτές που προσέρχονται στις τράπεζες, με δάνεια σε οριστική καθυστέρηση, καλούνται να συνεκτιμήσουν τις προσφορές για υπαγωγή σε προγράμματα ρύθμισης, που έχουν γίνει ακόμη πιο δελεαστικές από το πρόσφατο παρελθόν. Ειδικά για αυτούς που έχουν οφειλές από κάρτες, οι τράπεζες δίνουν πλέον τη δυνατότητα εξόφλησης με επιτόκια ακόμη και 8% χαμηλότερα από τα επιτόκια των καρτών και σε μακρά περίοδο αποπληρωμής. Για οφειλές από καταναλωτικά ή στεγαστικά δάνεια παρέχεται η δυνατότητα σημαντικής περιόδου χάριτος, όπου ο δανειολήπτης πληρώνει μόνο τόκους.
Το κλειδί των προγραμμάτων ρύθμισης δανείων σε οριστική καθυστέρηση, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, είναι ότι τελικά η… μπάνκα δεν χάνει: δάνεια που θα ήταν οριστικά χαμένα υπάρχει πλέον ελπίδα να αποπληρωθούν, χωρίς να μειωθεί η ονομαστική αξία της απαίτησης των τραπεζών και με αρκετή επιβάρυνση στους τόκους που τελικά θα πληρώσουν οι οφειλέτες, αφού οι ρυθμίσεις επιμηκύνουν τη διάρκεια εξόφλησης των οφειλών. Καταναλωτικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι οι ρυθμίσεις αυτές τελικά, ενώ μπορεί να μειώνουν τη μηνιαία επιβάρυνση για ένα νοικοκυριό, τελικά «φουσκώνουν» το λογαριασμό που θα πληρωθεί στην τράπεζα.
Πάντως, για τις τράπεζες η νομοθετική ρύθμιση για τους υπερχρεωμένους ίσως αποτελέσει ευκαιρία για μια σημαντική τόνωση των ισολογισμών τους, που δοκιμάζονται από την υψηλή «πτήση» των προβλέψεων για επισφάλειες. Δάνεια για τα οποία ήδη έχουν σχηματισθεί προβλέψεις θα περάσουν στα εξυπηρετούμενα, δίνοντας σημαντική «ανάσα» στους ισολογισμούς.
Άλλωστε, ο μεγάλος φόβος που είχαν οι τραπεζίτες, όταν άρχισε να συζητείται πριν από ένα χρόνο το νομοσχέδιο για τους υπερχρεωμένους έχει πλέον εξαφανισθεί: τότε, οι τιτλοποιήσεις δανείων λιανικής τραπεζικής ήταν ακόμη «ζωντανές» στους τραπεζικούς ισολογισμούς και υπήρχε ανησυχία για «ξήλωμά» τους, καθώς ενόψει της ρύθμισης πολλοί σταματούσαν να πληρώνουν. Τώρα, όμως, οι περισσότερες τιτλοποιήσεις έχουν ήδη «σκάσει», λόγω της κρίσης που μεσολάβησε και των υποβαθμίσεών τους από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό βρίσκονται πίσω από την κρίση ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Έτσι, οι «βρεγμένες» τράπεζες δεν φοβούνται πλέον τη… βροχή, αλλά αντίθετα περιμένουν ότι με την ευκαιρία της εφαρμογής της νομοθετικής ρύθμισης θα έχουν κάτι να εισπράξουν ακόμη και από δάνεια που θεωρούνταν προ πολλού χαμένα.
By:Banknews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου