Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. “ΕΔΡΑ” ΓΙΑ ΤΟ 2014

Οι υγιεινές συνήθειες ξεκινούν από τις πιο μικρές ηλικίες! Γνωρίστε τα παρακάτω παιδικά προγράμματα που προσφέρονται από την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» και αποτελούν έναν εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης και άθλησης για παιδιά 5-12 ετών. Τα προγράμματα επικεντρώνονται ακριβώς στα σημεία που χρειάζονται ενίσχυση τα σημερινά παιδιά. Συμβάλλουν στην εκτόνωση της υπερκινητικότητας, βελτιώνουν τη συγκέντρωση, αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της καθιστικής ζωής, της παιδικής παχυσαρκίας, της ανταγωνιστικότητας και των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας. Επίσης, είναι πολύ διασκεδαστικά γιατί προϋποθέτουν ομαδικό πνεύμα και πολλές προκλήσεις!! 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΙΟΓΚΑ
Τμήμα Παρασκευής: 17.30-18.30
ΠΟΥ: Αίθουσα Εναλλακτικών Θεραπευτικών Δράσεων,  Ικάρου και Κάλχου, Ίλιον
ΠΟΣΟ: 15ευρώ / μήνα για τα λειτουργικά κόστη του προγράμματος 
Μέσα από την yoga τα παιδιά μπορούν να επιτύχουν καλύτερη ευλυγισία, μυϊκή ενδυνάμωση, πνευματική χαλάρωση και ηρεμία. Ο στόχος είναι να μπουν οι πρώτες βάσεις για την μελλοντική τους σωματική, αλλά και πνευματική εξέλιξη.
Τα οφέλη της yoga:
Συμβάλλει στην σωστή στάση του σώματος και τον συντονισμό των κινήσεων.
Διώχνει την αρνητική διάθεση και βοηθάει στην αυτοπεποίθηση.
Ηρεμεί το μυαλό και βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση.
Μειώνει τα επίπεδα του στρες και του άγχους.
Δημιουργεί πνευματικές βάσεις και βοηθάει στην αυτογνωσία.
Χτίζει την ψυχική και σωματική αντοχή ενδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Βοηθάει στην ενδυνάμωση της μνήμης.


Στο βάθος…ΚΗΠΟΣ!
ΠΟΤΕ: Κάθε Κυριακή 11.00-13.00
ΠΟΥ: Κτίριο Natura και περιβόλι του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης.
ΚΟΣΤΟΣ: Δωρεάν
Είναι το Εβδομαδιαίο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. Η γνωριμία με τα λαχανικά και την καλλιέργειά τους, τα αρωματικά φυτά και οι χρήσεις τους, τα καρποφόρα δέντρα, η βιολογική καλλιέργεια και η φυσική καλλιέργεια  είναι μερικά από τα θέματα των δραστηριοτήτων. Κεντρικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα περιβάλλοντος, η σύνδεση της τροφής με τη γη, η θεραπευτική επαφή με τη φύση και η καλλιέργεια της πεποίθησης ότι όλοι μπορούν να γίνουν μικροί κηπουροί και στην πόλη. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από τα μονοπάτια της δημιουργικής έκφρασης και του βιωματικού παιχνιδιού.
Στο πρόγραμμα τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε θέματα περιβάλλοντος και φυτικής παραγωγής μέσω βιωματικών εφαρμογών, παιχνιδιών και δράσεων στον υπέροχο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».
Όσο για τις δράσεις των παιδιών, κάποια από τα θέματα του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι:
Τα λαχανικά μας. Πώς τα καλλιεργούμε, πώς τα περιποιούμαστε, ποια λαχανικά πρέπει να τρώμε ανά εποχή κ.α.
Τα αρωματικά της Ελλάδας. Ποια είναι, πώς τα αναγνωρίζουμε, ποια είναι η χρήση τους (π.χ. μαγειρική, φαρμακευτική κ.α.), πώς τα καλλιεργούμε κ.α.
Τα καρποφόρα μας. Πώς τα καλλιεργούμε, πώς τα περιποιούμαστε, τι μας προσφέρουν κ.α.
Βιολογική καλλιέργεια. Πώς κάνουμε βιολογική καλλιέργεια, πόσο πιο υγιεινή είναι η τροφή κ.α.
Ο κύκλος του νερού και η σημασία του στο περιβάλλον και τα φυτά.
Αν θέλετε να φανταστείτε μια μέρα στο πρόγραμμά μας, απλά κλείστε τα μάτια…
… ακούστε τον ήχο από τα τσαπάκια των παιδιών…
…νιώστε τα λασπωμένα χεράκια τους στο παιχνίδι με το χώμα…
…μυρίστε το άρωμα της λεβάντας στην ατμόσφαιρα και στα χεράκια που μόλις έτριψαν τα φυλλαράκια της…
…δείτε τα κοκκινισμένα μαγουλάκια τους από το παιχνίδι μέσα στον κήπο…
Τώρα το βλέπετε καθαρά… Στο βάθος…. Υπάρχει ένας ΚΗΠΟΣ!!!!

ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΠΟΤΕ: Κάθε Δευτέρα, 18.30-19.30
ΠΟΥ:  Γαστούνης & Γουμενίτσης 14, Περιστέρι.
ΚΟΣΤΟΣ: 15 ευρώ/ μήνα για τα λειτουργικά κόστη του προγράμματος
Το Διδασκαλείο Πολιτισμού και Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας παρέχει την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν με τρόπο βιωματικό την μοναδική μας ελληνική κληρονομιά, τον αρχαίο λόγο και πολιτισμό μας. Η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» στα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιεί έχει εντάξει την διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας σε παιδιά δημοτικού. Ένας συνδυασμός θεματικών ενοτήτων που περιλαμβάνει ευχάριστα εικονογραφημένα κείμενα εμπλουτισμένα με στοιχεία από την ελληνική τέχνη, την μυθολογία, την ιστορία και την καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων βοηθά τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον αρχαίο κόσμο με τρόπο ψυχαγωγικό και ευχάριστο. Τα μαθήματα συμπληρώνονται με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ζωντανεύοντας το θαύμα της Αρχαίας Αθήνας. Τα παιδιά εξερευνούν τους χώρους και τα μνημεία κάνοντας ένα μαγικό ταξίδι στο πέρασμα των χρόνων. H γνωριμία με την αρχαία γλώσσα και τον πολιτισμό συμβάλλουν στην γλωσσική ανάπτυξη και την αισθητική καλλιέργεια, καθώς και στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΕΧΝΗΣ
ΠΟΤΕ: Καθημερινές, 13.00-21.00
ΠΟΥ:  Στα Ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα (για διευθύνσεις πατήστε εδώ )
ΚΟΣΤΟΣ: Με την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων των εξυπηρετούμενων ή ανά συνεδρία
Τα προγράμματα θεραπείας μαθησιακών δυσκολιών μέσω τέχνης που λειτουργούν στα Ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» είναι η Εικαστική Θεραπεία, η Δραματοθεραπεία και η Παιγνιοθεραπεία. Όλα τα προγράμματα αφορούν την εφαρμογή τεχνών στη θεραπεία για την αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών και διεξάγονται συμπληρωματικά με τη λογοθεραπεία, την εργοθεραπεία, την ειδική διαπαιδαγώγηση και τη συμβουλευτική. Είναι ομαδικές θεραπευτικές συνεδρίες παιδιών 5-12 ετών που σχεδιάστηκαν για το κάθε παιδί με βάση τους θεραπευτικούς του στόχους. Το πρόγραμμα διεξάγεται στην αίθουσα από έναν «εμψυχωτή», δηλαδή έναν δάσκαλο καλλιτεχνικού αντικειμένου, σε συνεργασία με τον ήδη υπάρχων θεραπευτή. Η συνεδρία λαμβάνει χώρα μια φορά την εβδομάδα, είναι υποχρεωτική και έχει διάρκεια μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά. 
Οφέλη των προγραμμάτων τέχνης στη διαδικασία της μάθησης / θεραπείας:
Με τον σχεδιασμό ενός «ολιστικού» πλάνου θεραπείας που χρησιμοποιεί ως εργαλείο την τέχνη, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον τρόπο μάθησης που τους ταιριάζει καλύτερα και να επιταχύνουν την εξάλειψη των μαθησιακών δυσκολιών. 
Όταν η τέχνη λειτουργήσει ως συμπληρωματικό μέσο έκφρασης και κατανόησης των πραγμάτων, το παιδί θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη στις ικανότητες του και θα αφοσιωθεί με περισσότερο ενθουσιασμό στους στόχους του.
Η τέχνη είναι ένα μέσο για να «ξεμπλοκάρει» το παιδί από το τέλμα της αρχικής ντροπής και της δυσκολίας στην έκφραση με λόγια απέναντι στο θεραπευτή. Ειδικά όταν πρόκειται για την έκφραση ενός τραυματικού ή δύσκολου γεγονότος.
Η τέχνη χρησιμεύει σαν εργαλείο για μια πιο άνετη επικοινωνία και αβίαστη έκφραση συναισθημάτων, εφόσον  παιχνίδι και δημιουργικότητα βρίσκονται στη βάση της ψυχοσύνθεσης κάθε παιδιού. 
Η τέχνη λειτουργεί ως ένας άψογος τρόπος τεκμηρίωσης της εξέλιξης της θεραπείας του παιδιού, καθώς τα έργα αποτελούν τεκμήρια της δουλειάς που γίνεται μέσα στην τάξη. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, η τέχνη αποτελεί χρήσιμο εργαλείο αξιολόγησης για τον θεραπευτή, καθώς αποκαλύπτει τις γνώσεις του παιδιού χωρίς αυτό να νιώθει ότι κρίνεται ή περνά από κάποια δοκιμασία. 
Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες έχουν αρχή - μέση – τέλος και ορατό αποτέλεσμα, βοηθώντας έτσι το παιδί να κατανοήσει έννοιες όπως: στόχος, πειθαρχεία, λήψη αποφάσεων, ομαδικό πνεύμα, συνεργασία, κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων. 
Η διαδικασία μάθησης κάθε παιδιού ποικίλει από παιδί σε παιδί και αφορά οπτικούς, ακουστικούς και κιναισθητικούς τρόπους απομνημόνευσης. Τα πολιτιστικά προγράμματα ενεργοποιούν ακόμη περισσότερες γνωστικές δυνατότητες του παιδιού μέσω διαφόρων αισθήσεων.  

ΓΙΟΓΚΑ ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ
Τμήματα Πέμπτης: 17.30-18.30, 18.30-19.30, 19.30-20.30, 20.30-21.30
Τμήματα Παρασκευής: 18.30-19.30, 20.00-21.00
Τμήματα Σαββάτου: 11.00-12.00, 12.00-13.00
ΠΟΥ: Αίθουσα Εναλλακτικών Θεραπευτικών Δράσεων,  Ικάρου και Κάλχου, Ίλιον
ΠΟΣΟ: 15ευρώ / μήνα για τα λειτουργικά κόστη του προγράμματος
Ήρθε η ώρα τα παιδάκια να πάνε τις μαμάδες για γιόγκα! Η Ανδρεάνα Σαπρίκη αναλαμβάνει να γυμνάσει και να χαλαρώσει τις μητέρες μέσα από εβδομαδιαία μαθήματα yoga. Τα μαθήματα προσφέρουν καλύτερη ευλυγισία, μυϊκή ενδυνάμωση, αλλά και πνευματική χαλάρωση και ηρεμία.
Μερικά από τα οφέλη της yoga περιλαμβάνουν :
Βελτίωση στο μυοσκελετικό σύστημα. 
Αύξηση της δύναμης και της ευλυγισίας.
Διόρθωση της στάσης του σώματος.
Ενίσχυση της σταθερότητας του σώματος και της ισορροπίας.
Αποτοξίνωση του οργανισμού.
Αποβολή μυϊκών εντάσεων και χρόνιων μυϊκών πόνων.
Βελτιώσεις στο νευρικό, ορμονικό, ανοσοποιητικό, κυκλοφορικό,
αναπνευστικό, πεπτικό, αναπαραγωγικό & απεκκριτικό σύστημα.
Αναζωογόνηση και επαναφόρτιση του οργανισμού.
Βελτίωση της ψυχικής διάθεσης και μείωση του άγχους.





ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ – ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ (13-17)
Τμήμα Δευτέρας: 17.30-19.00
ΠΟΥ: Αίθουσα Εναλλακτικών Θεραπευτικών Δράσεων,  Ικάρου και Κάλχου, Ίλιον
ΠΟΣΟ: 20 ευρώ / μήνα για τα λειτουργικά κόστη του προγράμματος
Με όχημα την πρακτική του θεάτρου, τη δύναμη της ομάδας και της υπόκρισης οι έφηβοι συζητούν τα θέματα που τους αφορούν, εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους και μετατρέπουν τον εσωτερικό πλούτο τους σε καλλιτεχνική δημιουργία και πρωτοβουλία.
Η εισαγωγή στη γλώσσα του θεάτρου έχει στόχους όπως: 
1) Απελευθέρωση των εκφραστικών μας μέσων. 
2) Καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος και της συνεργασίας. 
      3) Εξερεύνηση και διεύρυνση της φαντασίας.
      4) Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοαξίας.
      5) Ανάδειξη της διαφορετικότητας (η διαφορετικότητα ως γόνιμο στοιχείο άρθρωσης    διαλόγου και πολυποικιλότητας στη σκέψη και τη δράση μας.)
     6) Όξυνση της παρατηρητικότητας, της ευαισθητοποίησης και της κριτικής ικανότητας.
    7) Έκφραση και εκτόνωση των συναισθημάτων, των σκέψεων και των διαθέσεων.
    8) Συζήτηση και διαχείριση των θεμάτων που αφορούν τους εφήβους. Το θέατρο μετατρέπεται σε ένα μέσο προβληματισμού, κατάθεσης απόψεων και λόγου πάνω στα θέματα των εφήβων.
   9) Ενίσχυση της ευχαρίστησης που προκαλεί το χιούμορ και η αρμονική σχέση με το σώμα.
Θεματικές- πεδία του εργαστηρίου:
Α) Σωματικό θέατρο / Devised theatre: Με βάση την ευχαρίστηση και το παιχνίδι υιοθετούμε τρόπους θεατρικής έκφρασης και δημιουργούμε. Μελέτούμε τις δυνατότητες του σώματος και προσεγγίζουμε τις κινήσεις των στοιχείων, των υλικών και των ζώων. Εξοικειωνόμαστε με πρακτικές όπως αυτή της πλατφόρμας και του story-telling. 
Β) Θεματικοί αυτοσχεδιασμοί: Αυτοσχεδιάζουμε με βάση τα συναισθήματα, τις εμπειρίες μας, τους προβληματισμούς μας και τη διάθεσή μας κάθε στιγμή. Καταστρώνουμε και διηγούμαστε ιστορίες. Συζητούμε το αποτέλεσμα και προτείνουμε.
 Γ) Ensample theater / ασκήσεις επικοινωνίας της ομάδας: Δημιουργούμε καλύτερη επαφή με τον εαυτό μας, με τους parteners μας, με την ομάδα. Χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και δουλεύουμε με κατεύθυνση chorus / χορού, τραγωδίας και κωμωδίας ανακαλύπτοντας τη σημαντικότητα του συνόλου και των προσωπικών δράσεών μας.
Δ) Βασιζόμαστε πάνω σε υλικό που μας αγγίζει και μας αφορά (κείμενα, τραγούδια, χορό, άρθρα), περνάμε δημιουργικά και το χαιρόμαστε.
To εργαστήρι συντονίζει η ηθοποιός – εμψυχώτρια Ειρήνη Κουμπαρούλη (koubarouli@yahoo.gr). 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Μαριτίνα Κονταράτου
Υπεύθυνη Πολιτιστικών
Κάλχου και Ικάρου, Ίλιον
Τηλ/Fax.: 210-2610798
κιν.: 694 20 56 334 (ώρες 14.00-17.00)
e-mail:  arts.edra@gmail.com

Για την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. “ΕΔΡΑ”
Url: www.edra-coop.gr 
Url 2: www.edra.edu.gr 
f: Κ.Σ.Δ.Ε.Ο ΕΔΡΑ, ArtFor More, Paidiki Politistiki Lesxi












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου