Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ''ΝΗΛΕΑΣ'' για την Π.Ο.Π Καλαμάτα


Προς:Αγροτικούς Συνεταιρισμούς
Αγροτικούς συλλόγους
Ελαιοπαραγωγούς του νομού μας
Τυποποιητές ελαιολάδου


Αγαπητοί συνάδελφοι
Ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τα πρόσθετα στοιχεία που ζήτησε η Ευρωπαϊκή ένωση για την επέκταση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευση (ΠΟΠ) Καλαμάτα για το ελαιόλαδο σε όλο το νομό Μεσσηνίας, ως ΔΣ του Α/Σ ΝΗΛΕΑΣ ομόφωνα αποφασίσαμε να σας απευθύνουμε την παρακάτω επιστολή.
Κατά την εκτίμησή μας δεν είναι ένα απλό θέμα για το οποίο έχουμε την πολυτέλεια να αδρανήσουμε αλλά πρόκειται για υπόθεση μείζονος σημασίας που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας στο νομό μας.
Για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις δεν ανήκουμε σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι η ΠΟΠ Καλαμάτα θα λύσει ως δια μαγείας τα προβλήματα του Μεσσηνιακού ελαιολάδου και των Μεσσήνιων ελαιοπαραγωγών. Πιστεύουμε όμως ότι η Καλαμάτα ως όνομα είναι ταυτισμένο παγκοσμίως με τις μοναδικές ελιές μας και το εξαιρετικό ελαιόλαδο από την ποικιλία κορωνέικη. Ως όνομα με υψηλή αναγνωρισιμότητα λοιπόν μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο προώθησης στα χέρια κάθε Μεσσήνιου τυποποιητή, ειδικά στην ευρωπαϊκή αγορά.
Λαμβάνοντας υπόψη τις διευκρινήσεις που ζητά η ΕΕ αναφορικά με τον φάκελο της επέκτασης της ΠΟΠ Καλαμάτα, αυτό που συμπεραίνουμε είναι ότι ο εν λόγω φάκελος είχε σοβαρά προβλήματα τεκμηρίωσης, δηλαδή από την πλευρά της ΕΑΣΜ δεν δόθηκε το απαραίτητο βάρος ώστε ο φάκελος να είναι επαρκώς τεκμηριωμένος, το θέμα δηλαδή αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα. Οφείλουμε να παρατηρήσουμε μάλιστα ότι η ΕΑΣΜ –άγνωστο γιατί-ποτέ δεν φάνηκε να επιθυμεί διακαώς την επέκταση, έτσι δικαιολογείτε η τεράστια καθυστέρηση υποβολής του φακέλου, το έλλειμμα τεκμηρίωσης στη συνέχεια και το κυριότερο το γεγονός ότι δεν κατοχυρώθηκε η τυποποίηση του ελαιολάδου να γίνεται μόνο στο νομό Μεσσηνίας. Το επιχείρημα ήταν ότι οι τυποποιητικές επιχειρήσεις της Μεσσηνίας δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΠΟΠ και έτσι είναι σκόπιμο να δώσουμε και σε άλλους την ευκαιρία διότι έτσι συμφέρει καλύτερα τους ελαιοπαραγωγούς του νομού μας.
Κατά την εκτίμησή μας το επιχείρημα είναι έωλο για τους παρακάτω λόγους:
1. Το τοπωνύμιο Καλαμάτα είναι αναμφισβήτητα ένα ισχυρό brand name σε όλο τον πλανήτη (από τα ελάχιστα που διαθέτει η μικρή μας χώρα) για το ελαιόλαδο και τις ελιές του νομού μας.
2. Ακριβώς για τον παραπάνω λόγο όποιος θα ήθελε να εκμεταλλευτεί το όνομα Καλαμάτα θα στρεφόταν στους παραγωγούς και στις τυποποιητικές επιχειρήσεις του νομού μας έστω και με ιδιωτική ετικέτα, δηλαδή με απλά λόγια η προστιθέμενη αξία θα έμενε στον τόπο μας. Όσον αφορά τη δυναμικότητα των τυποποιητικών επιχειρήσεων υπερκαλύπτει κατά πολύ την ποσότητα ελαιολάδου που παράγεται στη Μεσσηνία. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους 81 επιχειρήσεις του κλάδου (και γιατί όχι ακόμα περισσότερες στο μέλλον) καλούνται να σηκώσουν το βάρος της τυποποίησης 25.000 τόνων ελαιολάδου στην καλύτερη περίπτωση κατά την εκτίμησή μας (αν εξαιρεθεί η αυτοκατανάλωση και η διακίνηση σε 16κιλο τενεκέ που καλώς ή κακώς γίνεται).
3. Επίσης λόγω της αναγνωρισιμότητας του ονόματος Καλαμάτα η νοθεία και τα ΄΄βαφτίσια΄΄ θα έπαιρναν ανεξέλεγκτες διαστάσεις τόσο στη χώρα μας όσο και αλλού, διότι ας μη γελιόμαστε εδώ δεν μπορούμε να προστατεύσουμε στοιχειώδη πράγματα (βλέπε αθρόες ελληνοποιήσεις προϊόντων) έχουμε τη δυνατότητα ως χώρα να προστατεύσουμε το ΠΟΠ Καλαμάτα, αν τυποποιείται οπουδήποτε; Δεν χρειάζεται συνεπώς φαντασία για να αντιληφθεί κανείς ότι θα οδηγούμαστε σε σταδιακό εκφυλισμό του ονόματος Καλαμάτα με κίνδυνο από όνομα ποιότητας να καταντήσει συνώνυμο της νοθείας.
4. Αλλά ακόμα κι αν ξεκινήσουμε από τη θέση ότι η Μεσσηνία πράγματι δεν μπορεί να αξιοποιήσει την ποσότητα που παράγει ως ΠΟΠ Καλαμάτα γιατί αυτοί που επικαλούνται το παραπάνω επιχείρημα μένουν στο σήμερα και στην μίζερη προοπτική της αδυναμίας αξιοποίησης; Γιατί πρέπει να ξεκινάμε πάντα αποδεχόμενοι ότι εμείς δεν μπορούμε; Είναι δύσκολο δηλαδή να σχεδιάσουμε ένα μέλλον που οι τυποποιητικές επιχειρήσεις του νομού μας συνεταιριστικές και ιδιωτικές θα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο το όνομα Καλαμάτα –προστατεύοντάς το παράλληλα εφόσον θα έχουν έννομο συμφέρον-στην παγκόσμια αγορά και θα φέρουν στο νομό μας προστιθέμενη αξία ώστε η ελαιοκαλλιέργεια να μπορεί να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον και όχι στην εγκατάλειψη προς στην οποία βαδίζει; Όλοι δε συμφωνούμε ότι πρέπει να σταματήσουμε να πουλάμε το λάδι μας χύμα; Υπάρχει καλύτερη ευκαιρία από την τυποποίηση του ελαιολάδου εντός της ζώνης ονομασίας προέλευσης;
Νομίζουμε ότι τα παραπάνω αρκούν. Πρόθεσή μας δεν είναι να αναζητήσουμε ευθύνες ούτε και να εμπλακούμε σε διαμάχες εσωστρέφειας με κανέναν απολύτως. Ότι έγινε -έγινε, το θέμα είναι τι κάνουμε από δω και εμπρός και αυτό είναι το ζητούμενο.
Όμως, επειδή η ΠΟΠ Καλαμάτα αφορά όλο το μεσσηνιακό ελαιόλαδο και όσους εμπλέκονται με αυτό δεν πρέπει να παραμείνουν οι χειρισμοί αποκλειστικά στην ΕΑΣΜ –πολύ δε περισσότερο με τα δείγματα γραφής που έχει επιδείξει -αλλά σε ειδική επιτροπή που πρέπει να συσταθεί.
Αγαπητοί συνάδελφοι ο νομός μας είναι ένα απέραντο δάσος με ελιές, ως υπερ-αιωνόβιο δένδρο η ελιά είναι ταυτισμένη με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας, με τους προγόνους μας αλλά κυρίως με την οικονομία του νομού μας. Δεν έχουμε λοιπόν την πολυτέλεια να κλοτσάμε ευκαιρίες.
Καλούμε όλους, παραγωγούς, συνεταιρισμούς, εμπόρους- τυποποιητές αλλά και κάθε Μεσσήνιο να τοποθετηθεί στις προτάσεις που καταθέτουμε. Ως ομάδα παραγωγών πιστεύουμε ότι πρώτον πρέπει να γίνει τροποποίηση ώστε η τυποποίηση να γίνεται μόνο στο νομό Μεσσηνίας και δεύτερον να σταλούν άμεσα τα στοιχεία τα οποία ζητά η ΕΕ για να κλείσει επιτέλους το θέμα που μας ταλανίζει πάνω από δέκα χρόνια και να γυρίσουμε σελίδα.

Το ΔΣ της ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ
Χώρα, 8/2/2011

Τηλ Επικοινωνίας: 2763031752
Φαξ: 2763031023
E-mail: opnileas@yahoo.gr