Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Η αυτοκτονία του πρωθυπουργού Α. Κορυζή-Μια ανέκδοτη πτυχή της ιστορίας

imageΗ Εφημερίδα «Το Ελεύθερον Βήμα» 
19 Απριλίου 1941
Χθες την 4ην απογευματινήν ώραν απεβίωσεν αιφνιδίως ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως Αλέξανδρος Κορυζής. (…)Ο θάνατός του επήλθεν αιφνιδίως, ευθύς μετά το μεσημβρινόν υπουργικόν συμβούλιον, και ως ήτο επόμενον, το θλιβερόν άγγελμα, διατρέξαν αμέσως την πρωτεύουσαν, εβύθισεν εις λύπην την κοινήν γνώμην, η οποία με τόσην εκτίμησην περιέβαλλε τον αείμνηστον Κορυζήν ιδίως διά την λαμπράν παρ’αυτού διαχείρισιν των τυχών της χώρας κατά το τελευταίο τρίμηνον.
Το μεσημέρι της 18ης Απριλίου 1941, Μεγάλη Παρασκευή, ο Αλέξανδρος Κορυζής, διορισμένος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, συναντά τον Βασιλιά Γεώργιο στη «Μεγάλη Βρετανία» (έδρα τότε της Κυβέρνησης). Λίγο αργότερα πηγαίνει στην οικία του, επί της Βασιλίσσης Σοφίας, κλείνεται στο γραφείο του και αυτοκτονεί με το υπηρεσιακό του περίστροφο.
Στις 19 Απριλίου 1941 όλες οι Αθηναϊκές εφημερίδες δημοσιεύουν με πηχυαίους τίτλους την είδηση του «αιφνίδιου θανάτου» του Πρωθυπουργού Κορυζή. Περί αυτοκτονίας ουδείς λόγος.

Γιατί πιστεύουμε ότι η πανσέληνος μας "τρελαίνει"

Γιατί πιστεύουμε ότι η πανσέληνος μας
Δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση που να στηρίζει την άποψη
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Σελήνη έχει κάποια επίδραση επάνω μας. Θα έχετε ακούσει άλλωστε φράσεις όπως "σεληνιάστηκε", "με έχει επηρεάσει η πανσέληνος", "με την πανσέληνο βγαίνουν οι καλικάντζαροι/λυκάνθρωποι" και άλλες παρόμοιες.Όπως αναφέρει η ClaudiaHammond σε άρθρο της στο BBC, η RoyalSociety διοργάνωσε μάλιστα και ένα συνέδριο, για να διαμορφωθεί ένα είδος συναίνεσης για το πώς δημιουργήθηκε η Σελήνη. Η πεποίθηση ότι η Σελήνη έχει κάποιες "δυνάμεις" που επηρεάζουν τους θνητούς και τους κάνει να τρελαίνονται κυριαρχεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Από εκεί άλλωστε προήλθε και η λέξη παραφροσύνη (στα αγγλικά lunacy). 

Το σοφό τεστ του Σωκράτη ...που πρέπει να το εφαρμόζουμε κι' εμείς...

Το σοφό τεστ του Σωκράτη...που πρέπει να το εφαρμόζουμε κι' εμείς... Μια μέρα, εκεί που ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης έκανε τη βόλτα του στην Ακρόπολη, συνάντησε κάποιον γνωστό του, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι έχει να του πει κάτι πολύ σημαντικό που άκουσε για κάποιον από τους μαθητές του. Ο Σωκράτης του είπε ότι θα ήθελε, πριν του πει τι είχε ακούσει, να κάνουν το τεστ της "τριπλής διύλισης".

"- Τριπλή διύλιση;" ρώτησε με απορία ο γνωστός του.
- Ναι, πριν μου πεις τι άκουσες για το μαθητή μου θα ήθελα να κάτσουμε για ένα λεπτό να φιλτράρουμε αυτό που θέλεις να μου πεις.
- Το πρώτο φίλτρο είναι αυτό της αλήθειας. Είσαι λοιπόν εντελώς σίγουρος ότι αυτό που πρόκειται να μου πεις είναι αλήθεια;

- Ε... όχι ακριβώς, απλά το άκουσα όμως και...