Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Όταν ο σεισμός κάνει καλό στους κωφούς...

Βρήκε την ακοή του μετά 
από σεισμό!
Ευεργετικός αποδείχτηκε ο σεισμός που σημειώθηκε στην ανατολική ακτή των Η.Π.Α, πριν από μερικές μέρες για ένα Αμερικανό που είχε χάσει την ακοή του.
«Επανήλθε η ακοή μου. Μπορώ να ακούσω ακόμα και τα βήματα στο διάδρομο», είπε ο άνδρας στα έκπληκτα παιδιά, στο δωμάτιο του νοσοκομείου Valderzak, στο οποίο νοσηλευόταν κατά τη διάρκεια του σεισμού.
Σύμφωνα με τον γιατρό του, «μπορεί ο σεισμός να τρομάζει τους περισσότερους, αλλά ο Robert είναι ενθουσιασμένος γιατί αμέσως μετά το συμβάν μπορούσε να ακούσει τα πάντα στο δωμάτιο πολύ καθαρά. Πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα κάποιο πρόβλημα με την ακοή του αν τον εξετάσω ανεπίσημα».

Αθήνα: Tο «χωριό» που έγινε πρωτεύουσα

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1834, η μικρή, τότε, Αθήνα ονομάζεται πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Έκτοτε, πολλά έχουν αλλάξει, στην προσπάθεια της πόλης να ανταποκριθεί στον απαιτητικό ρόλο της ως σύγχρονης μεγαλούπολης
    Του Αριστείδη Αποστόλου
Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την ανακήρυξη της χώρας μας ως ανεξάρτητη με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου (22 Ιανουαρίου του 1830), δημιουργήθηκε η ανάγκη οργάνωσης και λειτουργίας του νέου κράτους σε σωστές βάσεις και με τις κατάλληλες υποδομές. Μεταξύ άλλων, η πόλη του Ναυπλίου ανέλαβε προσωρινά χρέη πρωτεύουσας - μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να αποφασιστεί επίσημα ποια θα ήταν η «πρώτη πόλη» της Ελλάδας.
Η απόφαση για τον ορισμό της μελλοντικής ελληνικής πρωτεύουσας, κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Προσωπικότητες της εποχής, πολιτικοί, αλλά και εξειδικευμένοι επιστήμονες (αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι κ.ά.) πήραν μέρος στη συζήτηση που ακολούθησε, προσπαθώντας να επηρεάσουν τις εξελίξεις και την τελική απόφαση. Οι πόλεις που προτάθηκαν ήταν, μεταξύ άλλων, η Κόρινθος, τα Μέγαρα, ο Πειραιάς, το Άργος, καθώς και το Ναύπλιο - η μέχρι τότε πρωτεύουσα της χώρας.
Τελικά, η πλάστιγγα έγειρε προς την Αθήνα, η οποία το Σεπτέμβριο του 1834 ανακηρύχθηκε επίσημα σε «Βασιλική καθέδρα και πρωτεύουσα». Οι λόγοι που οδήγησαν στο να πάρει τελικά η Αθήνα το «χρίσμα», έχουν να κάνουν με την ένδοξη ιστορία της ως λίκνο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού (την απόφαση πιθανότατα επηρέασε ο βασιλιάς της Βαυαρίας, Λουδοβίκος, ο οποίος ήταν γνωστός αρχαιολάτρης).